Bijgewerkt: 29 maart 2024

Korpschef van de politie wil een betere manier om het nieuwe jaar te vieren

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
01-01-2023

De politie heeft een jaarwisseling van 2022-2023 achter de rug in Nederland, waarbij in meerderde eenheden politiemensen bekogeld zijn met zwaar vuurwerk, met verwondingen en gehoorschade als gevolg. Massale openbare ordeverstoringen bleven uit – meldt Politie NL.

Korpschef Henk van Essen blikt terug op een intensieve avond en nacht: 'De vuurwerktraditie is er één geworden, waarbij er elk jaar collega’s blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen.  Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.'

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2020)

Henk van Essen (1960) korpschef van de Nationale Politie

De politie moest afgelopen nacht te vaak in actie komen om hulpverleners te assisteren bij bijvoorbeeld het blussen van branden. Ook waren er veel kleinere ongeregeldheden, waarbij kort ingrijpen vaak volstond. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Van Essen: 'De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega’s zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar.'

Ziekenhuis. Bij meerdere incidenten in de Eenheid Den Haag, raakten meer dan tien politiecollega’s gewond. Een aantal van hen moest naar het ziekenhuis voor medische behandeling. Ook in Helmond moesten collega’s naar het ziekenhuis, na belaagd te zijn met knalvuurwerk. Een van hen liep gehoorschade op. Verdachten zijn aangehouden. Ook in onder meer Zeist, Geleen en Breda werden politie en brandweer met zwaar vuurwerk bestookt.

Inzet ME. Grote ordeverstoringen konden worden voorkomen, onder meer door snel ingrijpen van de ME (Mobiele Eenheid). Dat gebeurde bijvoorbeeld in Groningen, Culemborg en Krabbendijke. In de 12 gemeentes met een vuurwerkverbod, trad de politie voornamelijk op bij excessen. Henk van Essen: 'Ik zie ook dat een groot deel van Nederland er een feestelijke avond van gemaakt heeft. In meerdere politieregio’s bleven grote incidenten uit. Eenduidige vuurwerkregels kunnen in de toekomst bijdragen aan een feestelijk verloop van de jaarwisseling.'


De jaarwisseling in Amstelveen is relatief rustig verlopen. De jaarwisseling in Amstelveen is relatief rustig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Er hebben zich geen verstoringen van de openbare orde voorgedaan. In het algemeen was de sfeer in de wijken goed en gemoedelijk zo melden de politie en het team handhaving van de gemeente die gedurende de hele nacht in de wijken rondreden en surveilleerden. Er waren enkele meldingen van brandjes door restanten vuurwerk, overlast door feestende jongeren en een paar ruzies, maar het liep nergens uit de hand.

Eerder op de avond is op de parkeerplaats bij het gemeentehuis een auto met  275 kilo zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. Er is een persoon aangehouden. De ambulancedienst Amsterdam-Amstelland had een drukke nacht, met name in Amsterdam. Er zijn op dit moment geen meldingen van agressie tegen hulpdiensten. Ook de brandweer had het met name druk in Amsterdam. In Amstelveen is er brand geweest in een aantal containers. 

Dank aan alle medewerkers van politie, handhaving, brandweer en ambulance voor hun inzet voor de veiligheid van onze inwoners deze avond – aldus de gemeente Amstelveen.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.