Bijgewerkt: 26 juni 2022

Kosten herstelling beeld de Turftrapster wordt vergoed

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-10-2018

De Turftrapster, het symbool van Amstelveen een bronzen sculptuur van Pieter de Monchy uit 1979 is op 26 september 2018 door een auto omvergereden. De gemeente Amstelveen krijgt de kosten voor het herstellen en herplaatsen van de omver gereden bronzen beeld de Turftrapster in het Oude Dorp in zijn geheel vergoed. Het bedrijf, waarvoor de chauffeur werkte die verantwoordelijk is voor de aanrijding, heeft zijn aansprakelijkheid erkent.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het omgevallen bronzen beeld De Turftrapster op het Dorpsplein op 26 september 2018


Het stadsbestuur is tevreden dat het zo opgelost kan worden. 'Ik wil de betrokken bewoners die mij foto’s van het incident hebben gestuurd bedanken. Hierdoor hebben we de zaak snel kunnen oplossen', zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur. 'Het is goed om te zien dat Amstelveners de culturele waarde van het beeld en wat de Turftrapster voor Amstelveen betekent waarderen. We maken ons er hard voor het beeld zo snel mogelijk terug te plaatsen in de stad.'

Voor het bronzen beeld is een hardstenen sokkel besteld in plaats van een gemetselde. Op de laatste variant was enkele jaren geleden bij de herplaatsing van de Turftrapster op het gerenoveerde Dorpsplein de nodige kritiek. Volgens kunstkenners zou het niet bij het beeld passen. Daarom is nu gekozen voor een hardstenen sokkel. Dat betekent echter wel een langere levertijd van 4 tot 6 weken. 'In de tussentijd kijken we naar een passende locatie in het Oude Dorp, waar het beeld beter tot zijn recht komt', zegt de wethouder. 'En waar het geen risico loopt nogmaals omver gereden te worden.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.