Bijgewerkt: 22 februari 2024

Krachtige uitbarstingen op de Zon

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA
10-02-2024

De Zon is de ster in het hart van ons zonnestelsel. De zwaartekracht houdt het zonnestelsel bij elkaar en houdt alles - van de grootste planeten tot de kleinste stukjes puin - in zijn baan.

De Zon zond op 9 februari 2024 een sterke zonnevlam uit, met een piek om 08.14 uur EST. NASA's Solar Dynamics Observatory, dat voortdurend naar de zon kijkt, heeft een beeld van de gebeurtenis vastgelegd. Zonnevlammen zijn krachtige uitbarstingen van energie.

Foto Amstelveen
(Foto NASA/SDO - 2024)

NASA's Solar Dynamics Observatory heeft dit beeld van een zonnevlam vastgelegd, zoals te zien in de heldere flits rechtsonder op 9 februari 2024. Het beeld toont een subset van extreem ultraviolet licht dat het extreem hete materiaal in de zonnevlammen benadrukt, en dat is gekleurd in blauwgroen

Zonnevlammen zijn krachtige uitbarstingen van energie. Fakkels en zonne-uitbarstingen kunnen van invloed zijn op radiocommunicatie, elektriciteitsnetwerken en navigatiesignalen en kunnen risico's opleveren voor ruimtevaartuigen en astronauten. Deze flare is geclassificeerd als een X3.3-flare. X-klasse geeft de meest intense uitbarstingen aan, terwijl het getal meer informatie geeft over de sterkte ervan.

Om te zien hoe dergelijk ruimteweer de aarde kan beïnvloeden, gaat u naar NOAA’s Space Weather Prediction Center https://spaceweather.gov/ , de officiële bron van de Amerikaanse overheid voor ruimteweersvoorspellingen, horloges, waarschuwingen en waarschuwingen. NASA werkt als onderzoeksafdeling van de ruimteweerinspanningen van het land. NASA observeert de zon en onze ruimteomgeving voortdurend met een vloot ruimtevaartuigen die alles bestuderen, van de activiteit van de Zon tot de zonneatmosfeer en tot de deeltjes en magnetische velden in de ruimte rondom de aarde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.