Bijgewerkt: 24 september 2021

Kranslegging voor omgekomen sporters in de Tweede Wereldoorlog

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-05-2021

Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport heeft dinsdag 4 mei 2021 een krans gelegd voor de sporters die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Ellermeijer legde de krans samen met de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. De herdenking vond plaats bij het oorlogsmonument Prometheus naast het Olympisch Stadion in Amsterdam ter nagedachtenis aan voor omgekomen sportbeoefenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De beeldhouwer Fred Carasso beeldde de Griekse mythologische figuur Prometheus met fakkel uit. Prometheus stal volgens de mythe het vuur van de Olympische goden om het aan de mensen te geven. Carasso zag in de fakkel met vuur het vuur van verzet. De herdenking wordt hier sinds 2005 georganiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Orhan Sahin - 2021)

Vlnr.: Uğur Pekdemir directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht, Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport en wethouder Rob Ellermeijer bij het oorlogsmonument Prometheus in Amsterdam


Op 4 mei worden allen – burgers en militairen – herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 'Veel mensen weten niet dat er ook sporters zijn omgekomen tijdens de oorlog of dat er een monument voor hen is bij het Olympisch Stadion. Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan' -zegt wethouder Ellermeijer.

Het thema van de Nationale Sportherdenking was dit jaar de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. 'Een belangrijk thema', zegt directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Veschuur, tevens lid van het comité Nationale Sportherdenking. De Tweede Wereldoorlog is namelijk verantwoordelijk geweest voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij. 'Uiteindelijk zijn hieruit de Paralympische Spelen ontstaan,' zegt Van Ketwich Verschuur. Vanwege de corona maatregelen konden er maar 30 mensen op de besloten herdenking komen. Belangstellenden konden de ceremonie volgen via een livestream.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.