Bijgewerkt: 1 november 2024

Kringloopwinkel de Boemerang Amstelveen maakt doorstart

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/ De Boemerang/Amsteltuin
22-08-2014

Woensdagmiddag 20 augustus 2014 heeft de directie samen met het personeel van de Boemerang, de Amstelveense kringloopwinkel, de totstandkoming van hun nieuwe organisatie gevierd. Tijdens een heerlijke barbecue, die werd verzorgd door wijngaard De Amsteltuin, werden de medewerkers in het zonnetje gezet.

Stichting de Boemerang heeft twee doelstellingen, zo zei bedrijfsleider Abel Claassen desgevraagd: het aan het werk helpen van mensen met enige afstand tot de reguliere arbeidsmarkt en het hergebruik van spullen. Zo levert de Boemerang een bijdrage aan een schoner milieu. Inmiddels zorgen 54 medewerkers en vrijwilligers er voor om deze doelen te bereiken. Amstelveen mag zich dus heel gelukkig prijzen met een goed geoliede kringloop organisatie.

De Boemerang en Dagcentrum de Amsteltuin

Op deze avond werd tevens het startschot gegeven voor een verdergaande samenwerking tussen de Boemerang en Dagcentrum de Amsteltuin. Deelnemers van het dagcentrum gaan onder leiding van Tieke Roosen, mede-eigenaar van De Amsteltuin, meubels en andere spullen van de Boemerang opknappen die geschikt zijn om als brocante te dienen. Niet alleen de deelnemers, maar ook een groep vrijwilligers is hiermee met enthousiasme bezig. Er is nog plaats voor een aantal vrijwilligers die het leuk vinden hieraan mee te werken en ondersteuning te geven. Vind je het leuk, voel je je aangesproken, ben je gemotiveerd? Neem dan contact op met Tieke Roosen via info@amsteltuin.nl of telefonisch: 06-28597270.

Jacqueline van IJken, is manager van de Kringloopwinkel de Boemerang werkte in dezelfde functie bij de Stichting Cardanus. Zij heeft een enorme ervaring met het begeleiden van verschillende re-integratie trajecten en zij vertelde dat ze in 2012 de hele opzet van de Boemerang hebben veranderd. Van IJken: 'Andere aanpak gegeven, de hele winkel is verbouwd en langzamerhand zijn nieuwe mensen aangenomen. De Boemerang moest gewoon meer vierkante meters hebben om levensvatbaar te zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jacqueline van IJken, manager van Kringloopwinkel de Boemerang


In de kringloopwereld is veel veranderd, er zijn heel veel winkels bijgekomen en men is er achter gekomen dat met een kringloopwinkel geld kan verdiend worden. Door deze zienswijze is het aantal kringloopwinkels behoorlijk gegroeid en daarmee is ook de concurrentie ontstaan. De crisis heeft gelukkig de Boemerang in Amstelveen niet getroffen. Juist hier wordt heel veel binnengebracht en wij zijn er heel blij mee, want wij krijgen geen subsidie' – aldus Jacqueline van IJken.

Aan tafel zat ook bedrijfsleider Abel Claassen, met hem had de redactie van Amstelveenweb in 2011 een gesprek. Dat was ten tijde van de opening in het gebouw van het voormalige kledingbedrijf Fros International, Binderij 25a, waar een nieuwe afdeling werd ingericht voor meubels. Maar hier wordt ook onder andere de binnenkomende kleding gecontroleerd en eventueel gerepareerd door de medewerkers van de Boemerang. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht wat Cardanus betreft, maar de donkere wolken begonnen zich te verzamelen boven deze stichting. Pas toen in juni 2011 de directie van Cardanus had kennisgenomen van het besluit van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen om per direct de subsidie voor het ambulant jongerenwerk stop te zetten, betekende dit voor Cardanus dat zij heel concreet op korte termijn en versneld, afscheid moesten gaan nemen van een aantal collega’s. De Stichting Cardanus is per 1 januari 2014 in liquidatie gegaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Abel Claassen, bedrijfsleider van Kringloopwinkel De Boemerang Amstelveen


Abel Claassen: 'Wij hebben nu pas adem om te gaan innoveren en na te denken over: waar willen wij naar toe, wat gaan wij doen en hoe kunnen wij nog meer mensen aan een baan te helpen, dat vaak erg moeizaam gaat. Op dit moment hebben wij 20 vrijwilligers en 39 medewerkers. Veel vrijwilligers komen een aantal dagdelen werken en daarom heb je meer mensen nodig. Het is ook een werk-leerbedrijf op alle fronten en er zijn mensen die aan het werk moeten wennen, maar ze hebben de mogelijkheid om contacten leggen en met elkaar te praten. In het algemeen heb je vrolijke mensen in een kringloopwinkel, want iedereen krijgt hier voor een eerlijke prijs een goed product'.

'Op een gegeven moment hebben ze hier in De Amsteltuin een blokhut gebouwd, waar meubels worden gerepareerd, die wij niet kunnen repareren. Hier staat bijvoorbeeld een 94 jaar oude meneer, om met een stuk glas de lak af te krabben. De spullen worden vaak hiernaast in de Emergohal verkocht tijdens de ‘vlooiendagen’ en wij hebben ook een samenwerkingsverband met 'De Houtstek' aan de Amsteldijk. De Houtstek werkt weer samen met ROADS voor mensen met een psychiatrische stoornis, psychosociale problemen en/of verslaving die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk, scholing en dagbesteding. Wij kunnen nu quitte draaien en dat is het belangrijkste voor ons. Nu proberen wij een financiële buffer op te bouwen voor slechte tijden en voor nieuwe vrachtwagens, want de huidige zijn niet in de beste staat en aan vernieuwing toe.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Tieke Roosen, mede-eigenaar van wijngaard De Amsteltuin


Initiatiefnemer Tieke Roosen: 'Hier hebben wij in De Amsteltuin tijdens de dagbesteding een aantal mensen, dat nuttig werk wil verrichten, iets doen, wat uiteindelijk resultaat oplevert. Daardoor kwam ik op het idee van het 'oppimpen' van een aantal meubeltjes in de nieuwe blokhut hier op het terrein en dat vinden de mensen erg leuk. Wij zijn eigenlijk de samenwerking met Boemerang aan het opstarten, maar wij hebben zomers hier zoveel ander werk, dat het op dit moment niet zo hard gaat. In de wintermaanden zal het zeker lukken. '

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Tieke Roosen en Abel Claassen naast de barbecue drum


Tijdens de open dagen van De Amsteltuin op zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 kunnen de eerste brocante-artikelen gekocht worden op de wijngaard. Gelukkig blijft de Boemerang bestaan. De kringloopwinkel staat nog steeds voor duurzaamheid en ze zijn de inwoners van Amstelveen en omstreken dan ook dankbaar, dat zij massaal hun spullen inbrengen op de Maalderij 8. Dat ze door uw inbreng van bruikbare goederen de afvalberg een stuk kleiner kunnen maken, mag natuurlijk duidelijk zijn. Zoals vanouds verkopen ze in hun winkel aan de Maalderij 8 artikelen, zoals boeken, lp’s, cd’s, huisraad, speelgoed, meubelen, textiel, wit en bruingoed. Voor een groot deel van deze goederen kunt u ook bij de Binderij terecht.

Bent u op zoek naar dat ene boek dat u nog niet in de boekenkast heeft staan, servies voor de student die op kamers gaat, of die retro lamp die u altijd al had willen hebben? De Boemerang heeft het voor u en voor de prijs hoeft u het ook al niet te laten! Namens het gehele team van kringloopwinkel de Boemerang bent u van harte welkom.

Heeft u interesse om als vrijwillig aan de slag te gaan in de Boemerang Amstelveen? Vraag in de winkel naar een inschrijfformulier, u bent van harte welkom.

Adres: Maalderij 8 en Binderij 27. Openingstijden ma. t/m vr. van 9.30-17.30 en za. van 10.00-17.00. Inbreng van goederen op Maalderij 8: ma. t/m vr. van 9.30-17.00 en za. van 10.00-16.30.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.