Bijgewerkt: 28 november 2022

Kruispunten van de Keizer Karelweg krijgen ovonde

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-02-2013

De kruispunten Keizer Karelweg-Graaf Aelbrechtlaan en Keizer Karelweg-Mr. G. Groen van Prinstererlaan behoren tot de meest onveilige kruisingen van Amstelveen. Op 12 februari 2013 keurde het College B en W van Amstelveen de plannen goed om deze kruispunten opnieuw in te richten en daarmee de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Keizer Karelweg te verbeteren.

Levie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

John Levie (BBA) wethouder Verkeer tijdens de raadsvergadering op 6 februari 2013


Wethouder Verkeer John Levie (BBA): “Verkeersveiligheid is een prioriteit van het hele college. Onze ambitie is de plannen om de verkeersveiligheid in Amstelveen te verbeteren zoveel mogelijk afgerond te krijgen in deze collegeperiode.

De aanpassingen aan de kruisingen op de Keizer Karelweg zijn belangrijke mijlpalen in het realiseren van dit doel. De werkzaamheden zijn gepland in de zomer, zodat schoolgaande kinderen, het openbaar vervoer, auto’s en winkeliers er zo min mogelijk last van hebben.”

Dit zijn de voorgestelde aanpassingen:

Kruispunt Keizer Karelweg-Graaf Aelbrechtlaan

Op deze kruising hebben afgelopen jaren enige ernstige ongevallen plaatsgevonden. Er staan weliswaar verkeerslichten, maar er wordt hard gereden en de Graaf Aelbrechtlaan heeft geen vrijliggende fietspaden. Om de kruising veiliger te maken komt er een ovale rotonde, een zogenaamde ovonde.

Op een rotonde wordt minder hard gereden en fietsers en voetgangers hebben voorrang. Het fietspad op de rotonde is gescheiden van de rijbaan. Daardoor zijn fietsers beter zichtbaar. En zeker niet onbelangrijk: de rotonde bevordert de doorstroming van dit drukke kruispunt.

Keizer Karel Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2013)

De kruispunten Keizer Karelweg-Graaf Aelbrechtlaan en de Keizer Karelweg-Mr. G. Groen van Prinstererlaan met de zogenaamde ovonde, een ovale rotonde


Kruispunt Keizer Karelweg-Mr. G. Groen van Prinstererlaan

Deze kruising is vormgegeven als een rotonde, maar er gelden andere voorrangsregels dan bij een normale rotonde. Autoverkeer op de Keizer Karelweg heeft voorrang, fietsers en voetgangers hebben geen eenduidige voorrang. Dit zorgt voor verwarring en leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties.

De normale verkeersregels voor een rotonde zijn op dit kruispunt geen alternatief, omdat deze de doorstroming teveel zouden belemmeren. Daarom heeft de gemeente gekozen voor de aanleg van een voorrangsplein. Het plein wordt zo ingericht, dat duidelijker wordt dat doorgaand verkeer op de Keizer Karelweg voorrang heeft, ook fietsers en voetgangers. De rijbanen worden versmald, zodat auto’s moeten afremmen. De maatregelen zorgen ook nog voor een betere doorstroming van het verkeer.

Op woensdag 27 februari 2013 organiseert de gemeente een informatieavond voor bewoners op het raadhuis, deze ontvangen hier nog een brief over. Bekijk de plannen: Keizer Karel plattegrond (pdf, 2MB)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.