Kunst en Taal op Brede School Omnibus in Amstelveen
Nieuws -> InformatiefBron: Conchita Willems
18-11-2017
Kunst en Taal met elkaar verbinden? Dat kan heel goed. Zes scholieren van Brede School De Omnibus uit groep 7 kozen voor de tweede keer een schilderij uit om in de school op te hangen. Zes weken eerder had een delegatie van groep 8 ditzelfde gedaan. En over zes weken zal een nieuwe delegatie op onderzoek uitgaan bij de Kunstuitleen Amstelveen. Want met ondersteuning van Stichting Taalvorming is de school als eerste school in Amstelveen een structurele samenwerking met de Kunstuitleen Amstelveen aangegaan. De scholieren bezoeken de Kunstuitleen en houden bij hun keuze rekening met kleur, techniek en geschiktheid voor alle kinderen van 0 tot 12.
De Kunstuitleen spoort ze aan: 'Laat je gevoel spreken! Kijk wat je mooi vindt!' 'Waarom vind je dat mooi?' De scholieren bekijken en bespreken aandachtig één voor één schilderijen met reacties als: 'Deze past niet bij onze school. De kleintjes snappen dat niet, hoor! Die kleurt heel mooi in de gang bij ons op school! Dat is veel te ingewikkeld, al die stippeltjes, deze is te groot'. Tot er een schilderij overblijft dat unaniem gekozen wordt. Het schilderij krijgt vervolgens een mooie openbare plek in de hoofdgang op school. De onthulling van het nieuwe schilderij gaat gepaard met uitleg van de betreffende delegatie, waarom juist dát schilderij is gekozen door hen.
(Foto Kees Willems - 2017)
De kunstkenners van groep 7 met Annelies Mekel, leerkracht en cultuurspecialist van De Omnibus en Anna Rahiman van de Kunstuitleen Amstelveen. Het gekozen werk dit keer: 'L'America', een zeefdruk van Herman van de Weert. Anna: 'Keuzes maken is altijd lastig en dat maakt het juist intrigerend. Ze beginnen altijd met dit vind ik mooi, of niet mooi. En daarna gaan ze echt waarnemen en verbeelden en ontstaat er een verhaal/een discussie. Ik vind, dat er op BS Omnibus zeer gemotiveerde kinderen zitten, die heel erg open staan voor dit project.'
Bij deze onthulling zijn alle scholieren en diverse ouders aanwezig en wordt zo een bijzonder moment op die dag. Directeur Frank Roël vertelt met gepaste trots, dat zelfs de kleuters meedoen in het traject. Elke zes weken zal een andere groep een nieuw werk gaan selecteren. In alle klassen worden kijk- en doe-opdrachten uitgevoerd op aangepast niveau en zo wordt de verbeeldingskracht van de kunstenaar aan een groeiende woordenschat en taalvorming van de kinderen verbonden. Binnen de multiculturele Brede School Omnibus participeren kunst en taal op deze manier binnen het beleid ‘Oriëntatie op Jezelf en de Wereld’.
De basisschool heeft een unieke plek in het Amstelveense scholenlandschap door vol in te zetten op de positieve aspecten van multiculturele diversiteit. Enerzijds is het doel om leren zichtbaar te maken door de leerlingen te leren hun eigen leraar te worden. Een prachtige werkwijze, geïnspireerd door het gedachtegoed van professor John Hattie, een bekende onderwijswetenschapper uit Nieuw-Zeeland. Anderzijds wordt dat doel bereikt door de filosofie en aanpak van de Vreedzame School, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. Kinderen krijgen taken en verantwoordelijkheden en ook worden er leerlingen opgeleid tot mediator die helpt bij het oplossen van onenigheden en conflicten tijdens pauzes. Zo leren ze allerlei vaardigheden die nodig zijn als toekomstig burger in onze democratische samenleving. De klas en de school zijn daarmee goede oefenplaatsen voor democratisch actief burgerschap.