Bijgewerkt: 4 maart 2024

Kwart van de 'Top 600' criminelen zit in detentie

Nieuws -> Politie

Bron: Gemeente Amsterdam
14-02-2012

Van de eerste 250 personen die met behulp van de Top 600-aanpak zijn gevolgd, zit ruim een kwart in detentie - meldt de Gemeente Amsterdam. Zaken van deze personen worden sneller voor de rechter gebracht. Daarbij wordt direct zorg en hulpverlening toegepast om dit criminele gedrag tegen te gaan. Vanaf 1 april komt daarbij de mogelijkheid voor politie en justitie om sneller op te treden als de voorwaarden bij strafoplegging worden overtreden. De partners hebben afgesproken binnen de Top 600 te streven naar afhandeling van deze zaken binnen een week. Nu duurt dit nog enkele maanden.

Dit blijkt uit de derde kwartaalmonitor over de periode oktober t/m december 2011 die begin deze week naar de gemeenteraad is gestuurd. Binnen het programma Top 600 werken meer dan 30 partijen vanaf 1 mei 2011 samen. Het doel is om ongeveer 600 personen die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal ernstige misdrijven in de stad te stoppen. Dit gebeurt door lik-op-stuk en het combineren van straf en zorg. Het gaat daarbij voornamelijk om mannen tussen de 18 en 24 jaar. Uit de kwartaalmonitor blijkt dat het programma organisatorisch op orde is. De eerste resultaten onderstrepen dat.

detentie Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Van de eerste 250 personen die met behulp van de Top 600-aanpak zijn gevolgd, zit ruim een kwart in detentie


In 2011 zijn 394 aanhoudingen verricht van mensen uit de Top 600. Dit is mede het gevolg van actieve opsporing. De personen op de Top 600-lijst worden goed in de gaten gehouden waardoor zij vaak op heterdaad konden worden betrapt. 64% is aangehouden voor een misdrijf, 22% door een overtreding en 14% stond gesignaleerd. Van de eerste 250 personen op de Top 600-lijst is een plan van aanpak gemaakt. Van hen zaten er eind vorig jaar 64 in detentie. De detentie wordt benut voor het uitvoeren van een screening en het maken van een plan van aanpak. Van de overige 350 personen op de lijst wordt in 2012 een vergelijkbare persoonsgerichte aanpak gemaakt.

Uit de screening blijkt, dat de personen van de Top 600, naast straf, bijna altijd ook zorg nodig hebben. Vrijwel alle gescreende personen hebben een of meer problemen zoals drugs/drankgebruik, ADHD, psychotische stoornissen, of persoonlijkheidsproblematiek. Bijna 60% van de personen heeft maatschappelijke problemen zoals schulden of schooluitval. Slechts 4% blijkt over een diploma op niveau MBO-2 of hoger te beschikken.

Van de 394 aanhoudingen zijn de personen in 241 gevallen binnen 6 uur heengezonden, omdat het vergrijp strafrechtelijk niet zwaar genoeg was om hen langer vast te kunnen houden. Toch is het belangrijk, dat zij voor deze vergrijpen zijn aangehouden om hen te laten ervaren dat ze in de gaten worden gehouden en ook met kleine vergrijpen niet wegkomen.

Vanaf 1 april 2012 treedt nieuwe wetgeving in werking die het voor politie en justitie mogelijk maken om een voorwaardelijke straf sneller ten uitvoer te leggen als een van de voorwaarden wordt overtreden. Hierover zijn door de betrokken partners in een speciaal overleg afspraken gemaakt om dit binnen een week te doen. Nu kost dat nog verschillende maanden.

Top 600 aanpak?

Namens het Regionaal College, de Amsterdamse driehoek en het college van B en W Amsterdam in 2011 heeft de Politie Amsterdam Amstelland 250 extra agenten vrijgemaakt voor de aanpak van de 600 criminele jongeren (meestal tussen de 18 en 24 jaar) die jaarlijks meer dan 3.000 gewelddadige misdrijven plegen in de regio. Dit project heet de Top 600 (.doc) aanpak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.