Bijgewerkt: 14 juni 2024

LED verlichting in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam / Wikipedia
26-04-2008

De gemeente van Amsterdam en Koninklijke Philips starten een proef met LED-straatverlichting van Philips genaamd ‘UrbanLine’. Deze innovatie bevordert het zuinig gebruiken van energie.

Amsterdam heeft daarmee de wereldprimeur de eerste grote stad te zijn die deze nieuwe LED-straatverlichting van Philips installeert. Op grond van de resultaten van deze proefopstelling zal de gemeente bepalen of het op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en verlichtingseisen verder gaat met deze techniek.

De LED-lantaarns zullen op 21 juli 2008 langs het fietspad bij het stadhuis/muziektheater in Amsterdam gaan branden.

Philips LED systeem

Philips heeft in 2005 aangekondigd de lancering van een nieuwe reeks van LED-verlichting modules en componenten. De nieuwste generatie LED licht bronnen worden door de nieuwste Xitanium ™ LED-drivers aangedreven.

LED Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Rood, groen en blauw LEDs

Wat is LED?

LED is de afkorting van het Engelse light emitting diode (lichtemitterende diode). Een LED is meestal een klein lichtbron, vaak wordt extra optica toegevoegd aan de chip. Het is een halfgeleiderdiode, die licht straalt, als elektrische stroom door heen wordt gestuurd. Oleg Vladimirovich Losev ontdekte reeds halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Helaas bleef Losev’s werk onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende led.

LED's worden vaak gebruikt als indicatorlicht op kleine elektronische apparaten en steeds meer in toepassingen zoals; zaklampen ruimte en de verlichting. De kleur van het licht afhankelijk is van de samenstelling en de conditie van de gebruikte halfgeleidende materialen en kan infrarood, zichtbaar, of ultraviolet zijn.

LED's kunnen ook worden gebruikt als een gewone huishoudelijke lichtbron. Naast verlichting, interessante toepassingen zijn bijvoorbeeld sterilisatie van water en ontsmetting van apparatuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.