Bijgewerkt: 29 november 2022

Laagste inflatie in Nederland sinds november 2010

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-11-2013

De inflatie is in oktober 2013 gedaald naar 1,6 procent, het laagste niveau sinds november 2010. In september waren de prijzen voor consumenten nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. In de afgelopen drie maanden is de inflatie gedaald van 3,1 naar 1,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In oktober 2012 steeg de inflatie sterk door de verhoging van het hoge btw-tarief. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de inflatie, maar is nu uitgewerkt. Verder verlaagden benzine en voedingsmiddelen de inflatie. Een liter euroloodvrij was in oktober 6,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voeding was weliswaar 1,1 procent duurder dan een jaar eerder, maar in september was de prijsstijging op jaarbasis nog 2,3 procent.

inflatie Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

Het verloop van de inflatie in Nederland tussen 2010 en oktober 2013


De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 1,3 procent. Dit is 1,1 procentpunt lager dan in september. De Nederlandse inflatie ligt nog altijd boven de inflatie in de eurozone. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,7 procent.

Inflatie?

Inflatie (betekent letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de consumentenprijsindex bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.