Bijgewerkt: 3 december 2022

Laan in Amstelveen wordt naar politieagente Gabrielle Cevat vernoemd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat/Gemeente Amstelveen
12-02-2016

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


We gaan een laan vernoemen naar hoofdagent Gabriëlle Cevat. De hoofdagent heeft haar leven gegeven voor onze veiligheid. In 2008 werd zij gedood door een man die van plan was om zijn ex-vriendin te vermoorden. Een tragedie voor Amstelveen. De laan komt in de nog te bouwen wijk in het zuiden van onze stad. Gisteren, op 11 februari 2016 hebben collega’s Jeroen Brandes, Peter Bot en ik het straatnaam bord overhandigd aan de moeder en broer van Gabriëlle. Ook veel politiecollega’s en teamchef Eric Aldewereld waren aanwezig.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2016)

Wethouders Jeroen Brandes, Herbert Raat, Peter Bot en de moeder van Gabriëlle met het straatnaambord op de locatie, waar de woningen worden gebouwd van het Scheg-project. Ze zijn begeleid door haar familieleden, vrienden en politieagenten


Onder het motto: Het cement van Amstelveen gaan we vooral straatnamen vernoemen naar mensen die veel voor de gemeente hebben betekend. Gabriëlle Cevat is de eerste en terecht.

“De bouw van de nieuwe wijk start naar verwachting rond 2018,” zegt wethouder Peter Bot (BBA) van Ruimtelijke Ordening. “Het is mooi, dat we Gabriëlle Cevat op deze manier kunnen eren en gedenken in onze gemeente. Naast haar willen we meer Amstelveners vernoemen in De Scheg, mogelijk de laatste grote nieuwbouwwijk in het zuiden van Amstelveen.”

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2016)

Vlnr.: De broer en de moeder van Gabriëlle met het straatnaambord en de wethouders Jeroen Brandes, Herbert Raat, Peter Bot op de locatie bij het Scheg-project, waar de laatste echte uitbreidingswijk van Amstelveen komt in 2018


Politieagente overleden na schietincident

Een 28-jarige hoofdagente van politie is woensdagavond 9 juli 2008 omstreeks kwart voor 12, na een schietincident aan de Piet de Winterlaan in Amstelveen, in een ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. De vermoedelijke schutter is nog voortvluchtig. Vlak voor het incident werd er elders in Amstelveen een ander geweldsincident gepleegd, waarbij niemand gewond raakte. Een man reed vervolgens in een BMW weg. De overleden politievrouw was onderweg naar het politiebureau in Amstelveen-Noord om daar haar nachtdienst te gaan verrichten.

Foto Amstelveen
(Bron Politie Amsterdam - 2008)

De doodgeschoten politieagente Gabriëlle Cevat (1980-2008)


Zij heeft vermoedelijk gezien, dat de bestuurder van de BMW uitzonderlijk rijgedrag vertoonde. Zij meldde dit telefonisch aan de meldkamer van de politie. Niet lang daarna kreeg de meldkamer telefoontjes van omwonenden van de Piet de Winterlaan van een confrontatie, waarbij geschoten was. Agenten die snel naar de locatie reden troffen daar hun ernstig gewonde collega op de grond aan. De vermoedelijke schutter heeft zijn auto achtergelaten en is er vandoor gegaan. Politiemensen en ambulancepersoneel zijn onmiddellijk met reanimatie begonnen. Al reanimerend is het slachtoffer naar het ziekenhuis overgebracht en daar aan haar verwondingen overleden. Persverklaring inzake dodelijke schietincident in Amstelveen, van hoofdcommissaris Bernard Welten:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)Uitvaart
Op donderdagochtend 17 juli 2008 passeerde de rouwkoets een erehaag van meer dan honderd politiemensen het gebouw van het politiebureau aan de Gerard Doulaan 2 met het lichaam van de op 9 juli 2008 in Amstelveen doodgeschoten politieagente Gabriëlle Cevat (28). De agente werkte hier vroeger. Drie politiemensen op motoren en vier politieagenten te paard reden voor de rouwkoets en twee ruiters van de bereden politie erachter. Aansluitend volgden vier limousines met familie en vrienden die de stoet afsloten

'Dames en heren, Goedemorgen,
Met grote droefenis hebben we vannacht kennis moeten nemen van het feit, dat onze collega hoofdagente Gabriëlle Cevat tijdens de uitoefening van haar functie is neergeschoten en om het leven is gekomen. Gabriëlle is 28 jaar geworden. Het is een bericht, dat mij en alle collega’s van mijn korps diep heeft geschokt.
In de eerste plaats betuig ik hierbij mijn medeleven aan de nabestaanden van Gabriëlle onder wie haar partner, die ook in ons korps werkzaam is. We zijn er vannacht op zeer brute wijze mee geconfronteerd, dat de keerzijde van een mooi vak keihard kan zijn. De uitoefening van het politiewerk brengt risico’s met zich mee en in dit geval heeft dat geleid tot een noodlottig einde van het leven van Gabriëlle. Ik wil dan ook graag een moment stilte voor haar in acht nemen. Dames en heren, het voortvarend ingezette onderzoek in deze tragische zaak heeft er vannacht toe geleid, dat we de vermoedelijke dader hebben kunnen aanhouden.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.