Bijgewerkt: 22 januari 2025

Laat de Bovenkerkerpolder de Bovenkerkerpolder blijven!

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
01-09-2017

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Herbert Raat (VVD) Vastgoed schrijft erover op zijn weblog


In de vorige editie van AmstelveenZ stond een column van Roel Smit voormalig verslaggever van het Amstelveens Weekblad. Hij riep mij op plannen te maken voor recreatie in de Bovenkerkerpolder. Smit is bang, dat de polder opgeofferd wordt aan iets dat lucratiever zou kunnen zijn. Als inwoners van Amstelveen meer kunnen recreëren in de polder dan zou dat volgens hem zorgen voor bescherming. Daarom zou ik beleid moeten gaan maken. Is de polder op dit moment dan niet beschermd? Zeer zeker wel. Zo maakt de polder deel uit van het Natuurnetwerk Nederland en is als onderdeel van het Groene Hart aangewezen als Nationaal Landschap. Daarbij komt ook nog, dat regels van de provincie geen uitbreiding toestaan van woningbouw. Kortom, met de bescherming zit het nu wel goed.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Stilleven in de Bovenkerkerpolder in juni 2017


Aangeharkt. De kracht van de polder is juist, dat het niet zo’n aangeharkt recreatiegebied is. Een boer die ik onlangs sprak was ook duidelijk: Laat de Bovenkerkerpolder de Bovenkerkerpolder blijven. Volgens hem is inmenging van mensen die 'er blijkbaar voor hebben gestudeerd' alleen maar slecht voor de aanwezige flora en fauna. De polder is prachtig zoals hij nu is en als Amstelveen kunnen we trots zijn op zo’n bijzonder gebied midden in de Randstad. Toch kan ik de zorgen van Roel Smit enigszins wel begrijpen. Het belang van groen is te vaak ondergeschikt gemaakt aan het bouwen van woningen en kantoren. Het moment is gekomen om piketpalen te slaan voor de toekomst. Nu de economie beter gaat staan vastgoedontwikkelaars weer met plannen op de stoep voor het gemeentehuis en de druk op de woningmarkt is groot.

Geen openluchtmuseum. Amstelveen is geen openluchtmuseum, waar nooit meer iets kan veranderen, maar het is wel tijd, dat we net als bij het Stadshart , vooraf meer kaders gaan stellen over wat we wel en wat we niet willen. Zo kunnen we tegenwicht bieden en worden we geen speelbal van ontwikkelaars. De afgelopen 70 jaar is de Amstelveense bevolking gegroeid van 20.000 naar 90.000 inwoners. De kracht van onze gemeente is niet zoveel mogelijk woningen ontwikkelen, maar is juist dat wij een goede balans hebben tussen woningen, ruimte en groen. Denk ook aan onze heemparken, trapveldjes en sportvelden. Het is een grote waarde, dat onze kinderen in hun eigen buurt naar de sportverenigingen kunnen. Groen en ruimte maakt Amstelveen zo’n fijne plek om te wonen. Het zou eeuwig zonde zijn als we dat verliezen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.