Bijgewerkt: 26 mei 2024

Laat jongeren het zelf opknappen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
04-03-2008

De gemeente wil € 350.000 uittrekken om jongerencentrum De Bajes op te knappen. Een aardig gebaar maar het zou veel beter zijn als jongeren waar dat kan de zaak zelf opknappen. Zo worden ze mede verantwoordelijk voor het pand, want als je zelf hebt staan schilderen en timmeren dan laat je het wel uit je hoofd om de boel af te breken. Daarbij leer je kinderen dat niet alles door de overheid geregeld wordt, maar dat je er wat voor moet doen.

De Bajes Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De Bajes aan de Ouderkerkelaan


Saïd Bensellam

Het voorbeeld voor deze aanpak is Saïd Bensellam, de Amsterdammer van het jaar 2006. Vorige week sprak ik hem en hij vertelde dat hij het verzoek kreeg om een jongerencentrum te beheren maar eerst zou het helemaal opgeknapt worden door een stadsdeel. "Niet doen", was het antwoord van Bensellam, "laat de jongeren het zelf doen!" Door jongeren serieus te nemen en verantwoordelijkheid te geven komen we veel verder. Woensdagavond zal ik namens de VVD aan de gemeenteraad voorstellen om het ook zo aan te gaan pakken in Amstelveen.

Kleinschaligheid koesteren

Verder zal er woensdag gesproken worden over het voorstel van burgemeester en wethouders om 10 miljoen euro uit te trekken voor nieuwbouw en restauratie van jeugdcentra en welzijnsaccomodaties in onze stad. Het plan ziet er goed uit. Grootste winstpunt van het voorstel is dat het nieuwe jongerencentrum in Amstelveen-zuid niet midden in een woonwijk komt zoals eerder gepland maar naast het politiebureau. In de stad komen drie zogenaamde multifunctionele accommodaties. Hier krijgen functies als consultatiebureaus, kinderopvang, inburgeringscursussen en verenigingen een plek. Gelukkig blijven belangrijke kleinschalige buurtfuncties zoals wijkcentrum De Bolder bestaan. Dit soort voorzieningen moeten we koesteren.

Door Herbert Raat VVD-gemeenteraadslid in AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.