Bijgewerkt: 24 maart 2023

Laatste ontwikkelingen van de vliegramp in Oekraïne

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-07-2014

Woensdag 23 juli 2014 is het 1ste vliegtuig met slachtoffers in Eindhoven verwacht

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag 22 juli 2014 om 13.00 uur een overzicht gegeven van de laatste ontwikkelingen van de vliegramp in Oekraïne. Rutte verwacht, dat een eerste vliegtuig met slachtoffers woensdag in Eindhoven zal landen. 'Zodra een vliegtuig op het vliegveld in Eindhoven is geland, worden de slachtoffers getransporteerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum en zodra een slachtoffer is geïdentificeerd wordt, meteen en eerst de familie geïnformeerd.'

Foto Amstelveen
(Foto Rijksoverheid - 2011)

Minister-president Mark Rutte (VVD)


Mark Rutte: 'Goedemiddag. Ik wil u informeren over de recente ontwikkelingen met betrekking tot de nasleep van de vreselijke vliegtuigramp. Vanmorgen, iets na 4 uur, kreeg ik telefoon van de voorzitter van het ambtelijk crisisteam, dat de trein met de slachtoffers inmiddels op door Oekraïne gecontroleerd grondgebied was. En rond half 11 is de trein aangekomen in Charkov. U weet onze hoofdprioriteit is en blijft het terughalen van onze mensen, van al onze mensen.

In Charkov vinden de voorbereidingen plaats, zodat identificatie in Nederland daarna ook zo goed mogelijk kan worden gedaan. Zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport, zal er een vliegtuig vertrekken naar Eindhoven. Het is het streven en op dit moment ook de verwachting, maar daarover nader bericht, dat morgen, in de loop van de dag, een eerste vliegtuig met slachtoffers zal vertrekken naar Eindhoven. Het fasegewijs overbrengen van slachtoffers naar Nederland gaat door, totdat alle stoffelijke overschotten, alle slachtoffers die in de trein zijn, in Nederland zijn aangekomen.

We doen dat fasegewijs, omdat daarmee zo goed mogelijk in Charkov de voorbereidingen kunnen worden getroffen voor het transport, maar ook om ervoor te zorgen dat ze snel mogelijk in Nederland, vervolgens, de identificatie kan plaatsvinden. Zodra een vliegtuig op het vliegveld in Eindhoven is geland, worden de slachtoffers getransporteerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum en zodra een slachtoffer is geïdentificeerd wordt meteen en eerst de familie geïnformeerd. Niemand anders. Dat kan soms snel, maar ik zeg erbij, het kan soms ook weken, of zelfs maanden duren.

Foto Amstelveen
(Foto Sgt. Howard Blair - 2014)

Lockheed C-130 Hercules van U.S. Air Force. De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden met dit type transportvliegtuig naar Nederland gebracht


Onze volgende prioriteit is het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De onderste steen moet boven. En daarover kan ik u melden, dat Nederland, op verzoek van Oekraïne, de leiding over het onderzoek heeft gekregen. Onze aandacht richt zich nu verder op het vinden van de achtergebleven slachtoffers en persoonlijke bezittingen. Zo snel mogelijk gaan de Nederlandse experts verder aan de slag in het veld. En wat het onderzoek betreft kan ik u melden, dat de zwarte dozen zich in de trein bevonden, die vanmorgen in Charkov is gearriveerd.

Wat betreft de internationale context, gisteren heeft de Veiligheidsraad met unanieme instemming een resolutie aangenomen, waarin de prioriteiten van de Nederlandse regering nog eens zijn onderstreept. Dat is ook een belangrijk middel om internationaal druk te houden op de voortgang van het terughalen van onze mensen, van het onderzoek naar de oorzaak en van het berechten van diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke ramp.

Vandaag is in Brussel thans ook aan de gang het overleg van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over verdere maatregelen. Ik heb eerder al gezegd, dat ik alle opties openhoud. Dat overleg loopt nu in Brussel. Nederland heeft daar naar voren gebracht, dat wij gerechtigdheid willen, dat wij willen dat de Europese Unie eensgezind is, dat wij willen, dat er een oproep wordt gedaan aan Rusland om meer te doen, om de onrust in Oost-Oekraïne, om die onrust tegen te gaan, om die onrust te voorkomen. Er is wat ons betreft iets fundamenteel veranderd sinds afgelopen donderdag. En wat Nederland betreft liggen nu alle opties op tafel, zowel economisch, financieel als politiek. Onze prioriteiten zijn: het terugbrengen van de mensen, een zo goed mogelijk, onafhankelijk onderzoek en gerechtigdheid.' – aldus Minister-president Mark Rutte.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.