Bijgewerkt: 30 april 2024

Lachdag van de grappen

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
01-04-2024

1 april grap is de term die wordt gebruikt om de gewoonte te beschrijven om mensen op 1 april te misleiden ("foppen") met verzonnen of vervalste, meestal spectaculaire of fantastische verhalen, verhalen of informatie en hen zo "voor de gek te houden". Het bedrog wordt meestal afgebroken met de kreet "1 april grap. De traditie van grappen op 1 april bestaat in de meeste Europese landen en in Noord-Amerika.

Het is ook gebruikelijk in kranten, tijdschriften, radio- en televisiestations en soms op websites om lezers of luisteraars "1 april grap in te sturen" met geloofwaardig klinkende, verzonnen berichten; overdreven details van de berichten geven vaak aanwijzingen over hun gebrek aan waarachtigheid.



In Nederland wordt de oorsprong van 1 april vaak toegeschreven aan de Nederlandse overwinning in 1572 bij de verovering van Brielle, waarbij de Spaanse hertog Álvarez de Toledo werd verslagen. "Op 1 april verloor Alva zijn bril" is een Nederlands spreekwoord, dat vertaald kan worden als: "Op 1 april verloor Alva zijn bril". In dit geval dient "bril" als gelijkluikend voor Brielle (de stad, waar het gebeurde). Deze theorie biedt echter geen verklaring voor de internationale viering van 1 april.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.