Bijgewerkt: 3 december 2022

Lagere vennootschapsbelasting betekent minder geld naar de schatkist

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
23-10-2017

Het kabinet Rutte III wil meer internationale bedrijven naar Nederland lokken door de vennootschapsbelasting te verlagen. Dat betekent, dat er minder geld naar de schatkist vloeit. Dit verlies aan belastinginkomsten compenseert het kabinet door de verliesrekening te versoberen en door de mogelijkheid tot renteaftrek te beperken. Dit zijn maatregelen die woningcorporaties flink in de portemonnee treffen. Een nieuwe belastingmaatregel uit het regeerakkoord gaat corporaties en hun huurders flink wat kosten. Het gaat om een bedrag, dat kan oplopen tot zo'n 400 miljoen euro.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een huurflat in Amstelveen


Regel is bedoeld voor multinationals. Vooral de beperking van de renteaftrek hakt er volgens corporatiekoepel Aedes hard in. De aftrekbeperking is weer bedoeld om belastingontwijking door internationale bedrijven tegen te gaan. Maar daar vallen woningcorporaties uiteraard niet onder. 'Het kan niet de bedoeling zijn huurders en woningzoekenden te duperen met een maatregel die bedoeld is voor internationale bedrijven,' reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping. 'We roepen de coalitie op hier opnieuw naar te kijken. Deze extra belasting leidt ertoe, dat corporaties minder ruimte hebben om de huren te verlagen en de woningnood aan te pakken.'

Opnieuw verkapte belasting huurders. De Woonbond vindt het onbestaanbaar, dat huurders opnieuw indirect worden belast voor het wonen in een sociale huurwoning. De afgelopen jaren hebben huurders door de verhuurderheffing bovenmatig veel bijgedragen aan het oplossen van de crisis. In plaats van het afschaffen van deze huurdersbelasting van 1,7 miljard per jaar, zouden huurders nu nog meer aan de schatkist bijdragen. De Woonbond wil snel duidelijkheid over de situatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.