Bijgewerkt: 8 mei 2024

Landelijke mijlpaal Buurtgezinnen met 5.000de koppeling

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-01-2024

Vrijdag 12 januari 2024 overhandigde coördinator Esther Karssing van Buurtgezinnen een koektrommel aan wethouder jeugd Frank Berkhout. Dit om te vieren dat de stichting landelijk 5.000 vraag- en steungezinnen aan elkaar heeft gekoppeld.

Opvoeden valt soms zwaar, waardoor sommige ouders hun kind niet alle aandacht kunnen geven die het nodig heeft. Bijvoorbeeld na een scheiding, als een ouder een burn-out heeft of als een broertje of zusje langdurig ziek is. Iedereen kent wel situaties waarin het even niet gaat. Daarom koppelt Buurtgezinnen, onder het motto ‘opvoeden doen we samen’ gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Een kind gaat dan een paar uur per week of eens in de twee weken naar een steungezin. Zo kunnen kinderen weer kind zijn en krijgen ze wat extra liefde en aandacht. Tegelijkertijd worden de ouders ontlast. Buurtgezinnen wil voorkomen dat problemen in gezinnen verergeren en zorgen dat kinderen thuis in hun eigen gezin kunnen (blijven) opgroeien.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd krijgt van Buurtgezin coördinator Esther Karssing overhandigt een koektrommel. Dit om de 5.000de koppeling tussen een steun- en vraaggezin te vieren. Op dit moment zoekt Esther in Amstelveen 14 steungezinnen, waar een kind mag aanschuiven voor het traditionele kopje thee met een koekje en wat extra aandacht en liefde

14 steungezinnen gezocht. Sinds 2015 is Buurtgezinnen in meer dan 115 gemeenten actief. Regionaal koppelen coördinatoren vraag- en steungezinnen aan elkaar. Coördinator Esther Karssing is sinds vier jaar in Amstelveen actief en hoopt dit jaar de 100de koppeling te maken. Op dit moment is ze voor 14 gezinnen op zoek naar een steungezin. Zo zoekt zij bijvoorbeeld een gezin dat een jongetje wil helpen met zijn huiswerk en een plek waar een meisje op de bank mag ploffen om even onbezorgd kind te zijn. Op www.buurtgezinnen.nl staat voor welke gezinnen ze op zoek is en hoe gezinnen zich kunnen aanmelden.

Quote Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd: ‘Steungezinnen zijn onmisbaar in deze tijd waarin sommige gezinnen het steeds zwaarder hebben. Vroeger was het dan heel normaal als een tante of buurvrouw even een tijdje bijsprong. Die kinderen opving, kookte of een luisterend oor bood. Dat zou weer wat normaler moeten worden. Want we merken echt dat kinderen die in contact komen met een liefdevol steungezin daar enorm veel profijt van hebben.' Voor meer informatie www.buurtgezinnen.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.