Bijgewerkt: 22 november 2024

Late Rembrandt, voorleeskampioenen, nieuwe leescoördinatoren in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
07-03-2015

Het is eigenlijk een paradox. Rembrandt van Rijn ging in 1656 failliet, zijn meesterwerk ‘De samenzwering van Claudius Civilis’ werd door het stadsbestuur geweigerd en zijn minnares en zoon stierven. Toch maakte hij in de laatste 17 jaar van zijn leven menig schilderij, dat nu tot de canon van de kunst behoort en sterk tot de verbeelding spreekt.

Het Rijksmuseum toont van 12 februari tot 17 mei 2015 de ‘Late Rembrandt’; als voorbereiding, of verdieping op een bezoek hieraan krijgt u op 20 maart 2015 tijdens de lezing van Bureau Boeiend in bibliotheek Stadsplein Amstelveen veel achtergrondinformatie en leert u over de verschillende stijlen die de meester hanteerde.

Foto Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2015)

Jan Six (1618-1700), heer van Vromade en Wimmenum, was een Amsterdamse regent en schrijver, geportretteerd door Rembrandt in 1654


Rembrandts lichtval en gloeiende kleuren zijn beroemd en juist die vinden we in zijn late werk meer dan daarvoor. De grove penseelstreek en het pasteuze verfgebruik eveneens. Hij gebruikte echter niet één stijl, maar meerdere en paste die aan het onderwerp aan. Dit is een van de conclusies van het Rembrandt Research Project, dat in 2014 na bijna vijf decennia een nieuw Rembrandtcorpus publiceerde: 340 schilderijen zijn er nog van de meester over. De lezing is op vrijdag 20 maart 2015 van 15.30 tot 17.30 uur in bibliotheek Stadsplein Amstelveen. De prijs is € 19,- en voor bibliotheekpashouders € 12,50

Reserveren kan alleen via www.bureauboeiend.nl  of via tel. 020 2216498


Voorleeskampioenen, voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Stichting CPNB. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk.

Op woensdag 4 maart 2015 organiseerde de Bibliotheek Amstelland de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De leeswedstrijd wordt dit jaar voor de 22e keer gehouden. De deelnemers zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8 en wonnen op hun basisschool de voorleeswedstrijd. Ze zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school'.

Foto Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2015)

Vlnr.: Bruce Amende, Boris de Vries en Lieve de Kruijk met de Oorkonde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2014-2015


Tijdens de voorronde in de bibliotheek traden de voorleeskampioenen van 15 basisscholen uit de regio Amstelland voor het voetlicht. Zij lazen een fragment voor uit hun favoriete jeugdboek. De inzet was een plek in een van de zes kwartfinales. Een deskundige jury bestaande uit Eefje van het Hoff – leerkracht Brede school de Omnibus, Corine de Bondt – medewerker de Bibliotheek Amstelland en Hiske Deinema – ouder van Jelle boog zich over de prestaties van de kandidaten en koos de drie winnaars.

Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het publiek, maar ook de keuze van het fragment. De winnaars van de voorronde 2015 zijn: Boris de Vries (Basisschool Toermalijn in Uithoorn), Bruce Amende (Basisschool Palet-Zuid in Amstelveen) en Lieve de Kruijk (OB Blaricum)*. Zij kregen een horloge van de bibliotheek en gaan door naar de kwartfinale in bibliotheek Hilversum op 14 maart 2015. De winnaars van deze kwartfinale gaan door naar de provinciale finale van Noord-Holland.


Nieuwe lichting leescoördinatoren in de Bibliotheek Amstelland

15 leerkrachten van 11 basisscholen uit de regio hebben woensdag 4 maart 2015 het certificaat Leescoördinator van de landelijke cursus Open Boek ontvangen. Deze cursus wordt georganiseerd door gecertificeerde bibliotheken, in dit geval de Bibliotheek Amstelland. De avond werd druk bezocht door de directeuren, cursisten en andere geïnteresseerden.

Een leescoördinator is voor een school die structureel aan leesbevordering wil werken onmisbaar. Zij/hij draagt zorg voor verschillende basisvoorwaarden: een visie op lezen, voldoende (voor)leestijd, een actuele boekencollectie, de kwaliteit van werkvormen, deelname aan leesactiviteiten en –projecten en deskundigheidsbevordering van leerkrachten. Uit onderzoek is gebleken, dat met een gerichte inzet op leren lezen, begrijpend lezen en leesbevordering zeker 95% van alle kinderen het vereiste leesniveau kan behalen.

Foto Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2015)

15 leerkrachten van 11 basisscholen uit de regio hebben op woensdag 4 maart 2015 het certificaat Leescoördinator van de landelijke cursus Open Boek ontvangen


“De theaterleesboeken, samenleesboeken en literaire informatie boeken, komen straks in onze nieuwe schoolbibliotheek. Ik ben erg enthousiast geraakt!”, aldus Eefje van ’t Hoff van de Brede School Omnibus uit Amstelveen. De leescoördinator vervult niet alleen uitvoerende taken op het gebied van leesbevordering, maar heeft ook taken rond planning en beleid. Zonder een leescoördinator blijft leesbevordering op scholen vaak steken op het niveau van leuke, maar incidentele activiteiten. De bibliotheek ondersteunt de leescoördinator bij de uitvoering van het leesplan, het opnieuw inrichten van de schoolbibliotheek, het aanschaffen van een aantrekkelijke collectie of het ontwikkelen van passen leesbevorderingactiviteiten. In september 2015 organiseert de Bibliotheek Amstelland weer een cursus Open Boek.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.