Bijgewerkt: 26 november 2022

Leden van de Karmann Ghia Club bezochten Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
13-08-2018

Op zondagmiddag 12 augustus 2018 waren de leden van de Karmann Ghia Club Nederland uitgenodigd voor een VIP-rondleiding in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Tien leden en eigenaren van de antieke Duitse-Italiaanse Karmann Ghia auto’s, parkeerden hun wagen op het Dorpsplein van Amstelveen. De bestuurders en hun passagiers werden ontvangen door Jan Verschoor, beeldhouwer en oprichter van het museum Jan van der Togt. In een aparte ruimte van het museum kregen zij een kopje thee of koffie, desgewenst een frisje aangeboden. Daarna een rondleiding door het museumhuis en het museum zelf, onder leiding van projectleider Tomas Hillebrand. Als afsluiting van het bezoek stond er weer een drankje klaar voor de autobezitters.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Karmann Ghia's uit de jaren 70 op het Dorpsplein. Voor de kenners is duidelijk welke modellen hier staan, maar voor de leek is het even zoeken naar de verschillen in koplamp, bumper en uitlaat, die de ontwerpers steeds wijzigden in de loop der jaren


De Volkswagen Karmann Ghia is een sportwagen die door Volkswagen op de markt werd gebracht in 2+2 coupé (1955-1974) en cabriolet (1957-1974) carrosserieën. De Karmann Ghia, intern aangeduid als Type 14, combineerde het chassis en de mechanieken van de Type 1 (Kever) met de styling van de Italiaanse Carrozzeria Ghia en de handgemaakte carrosserie van de Duitse carrosseriebouwer Karmann. Van 1962-1969 bracht Volkswagen de serie 34 op de markt, met een hoekige carrosserie en gebaseerd op het type 3-platform en de werktuigbouw. Carrozzeria Ghia SpA (opgericht in 1916 in Turijn) is een Italiaans bedrijf voor auto-ontwerp en carrosseriebouw, opgericht door Giacinto Ghia en Gariglio als Carrozzeria Ghia & Gariglio. Het hoofdkantoor is gevestigd in 4 Corso Valentino in Turijn. Vanaf 2012 produceren de studio's van Ghia veel verschillende conceptauto's onder de vlag van Ford.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De vrolijke kleuren van de Karmann Ghia's zijn ook opvallend


Meer dan 445.000 Karmann Ghia’s werden in Duitsland geproduceerd tijdens de levensduur van de auto, de type 34-variant niet meegerekend. Karmann Ghia Brazilië produceerde tussen 1962 en 1975 41.600 type 34's voor Zuid-Amerika. De Karmann Ghia stond al lang bekend om zijn uiterlijke vormgeving, ontworpen met de input van talrijke personen bij Carrozzeria Ghia en werd sterk beïnvloed door het werk van Virgil Exner. De Amerikaanse industrieel ontwerper Walter Dorwin Teague nam Type 14 Karmann Ghia op in zijn lijst van 's werelds mooiste ontworpen producten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Wilhelm Karmann GmbH, in het Duitse Osnabrück algemeen bekend als Karmann, was tot het faillissement van 2009 de grootste onafhankelijke automobielproducent in Duitsland. Sinds 1901 vervulde het bedrijf rollen als het ontwerp, de productie en de assemblage van componenten voor een grote verscheidenheid van autofabrikanten, waaronder Chrysler, Porsche en Volkswagen Group. Het bedrijf werd in 2010 opgesplitst met de aankoop van onderdelen door Webasto en Valmet Automotive - waarbij de Osnabrück -fabriek zelf aan Volkswagen werd overgedragen


Het ontwerp en het prototype werden goed ontvangen door leidinggevenden van Volkswagen en Type 14 debuteerde op de Paris Auto Show in oktober 1953 als een stylingconcept 'van Ghia.' In augustus 1955 werd het eerste Type 14 vervaardigd in Osnabrück, Duitsland. De reactie van het publiek op Type 14 overtrof de verwachtingen en in het eerste jaar werden er meer dan 10.000 verkocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Deze oranjekleurige Volkswagen Karmann Ghia is een sportwagen die Volkswagen op de markt bracht in 2+2 coupé (1955-1974) en cabriolet (1957-1974) carrosserieën. Meer dan 445.000 Karmann Ghias werden in Duitsland geproduceerd, de type 34-variant niet meegerekend.


In augustus 1957 introduceerde Volkswagen een converteerbare versie van de Karmann Ghia. In 1961 werden de voorste roosters breder en werden de achterlichten en koplampen langer, ronder en verplaatst naar een hogere positie – terwijl bij vorige modellen met lager geplaatste koplampen, dit dimlichten werden genoemd. De Italiaanse ontwerper Sergio Sartorelli, ontwerper van Type 34, hield toezicht op de verschillende restylings van Type 14. Karmann Ghia Brazilië produceerde tussen 1962 en 1975 41.600 type 34's alleen voor Zuid-Amerika.

In 1970 werden grotere achterlichten en grotere richtingaanwijzers geïntegreerd en later vergrootten nog bredere en grotere achterlichten het zicht aan de zijkant. In 1972 werden de gladde ronde bumpers vervangen door grote bumpers met een vierkante doorsnede en ook werden de achterlichten weer vergroot. Alleen voor het Amerikaanse model werden de wijzigingen van 1973, in opdracht van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), uitgevoerd met energie-absorberende bumpers. De achterbank werd vervangen door een legplank met tapijt. Eind 1974 werd de auto vervangen door de op Golf gebaseerde Scirocco.


Hier korte impressie van de Karmann Ghia’s op het Dorpsplein


In 1990 introduceerde Karmann een op Karmann Ghia-geïnspireerde conceptauto - de Karmann Coupe - op de Autosalon van Frankfurt. In april 2013 lanceerde Karmann Ghia do Brasil een wedstrijd voor Braziliaanse studenten om een moderne interpretatie van de klassieke Volkswagen Karmann-Ghia Coupé te ontwerpen, mogelijk leidend tot de ontwikkeling van een prototype.

Er was niet erg veel bekijks op het Dorpsplein, terwijl het toch een interessante verzameling wagens was. Gelukkig dat de zon uitbundig scheen, want de autobezitters hadden hun wagens glimmend en glanzend gepoetst. Het zou leuk zijn als de volgende keer nog meer Karmann Ghia’s op het plein komen. De eigenaren hebben in ieder geval een mooie gratis rondleiding in het museum gekregen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.