Leden van de Kinderraad Amstelveen bezochten Kledingbank Amstelland
Nieuws -> GemeenteBron: Amstelveenweb/Kledingbank Amstelland
01-03-2019
Op donderdagmiddag 28 februari 2019 bezochten de leden van de kinderraad van Amstelveen, Kledingbank Amstelland. Jurriaan Fransman de voorzitter en secretaris Elly den Blanken en een paar vrijwilligers ontvingen de kinderburgemeester Jara Zurr en de leden van de kinderraad hartelijk in het gebouw van de kledingbank aan Galjoen 4 in Amstelveen in de wijk Waardhuizen. Zij kregen limonade en een zakje chips en mochten plaatsnemen in de ruimte van de kledingbank.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Daniëlle Willemsen projectleider Jeugd en Samenleving bij de gemeente Amstelveen verwelkomt de leden van de kinderraad
Woensdag 21 november 2018 was de eerste bijeenkomst van de kinderraad in de raadzaal. Ze gingen net als echte raadsleden met elkaar in discussie. Er waren 10 kinderen en 9 raadsleden aanwezig. Na een leuke kennismaking debatteerden ze met elkaar over het bestrijden van armoede onder kinderen en met name de kledingbank was onderwerp van gesprek. De discussie stond onder leiding van Frank Berkhout (D66) wethouder Jeugd en kinderburgemeester Jara Zurr. Tijdens de bijeenkomst spraken de wethouder en de leden van de kinderraad over hoe zij de kledingbank beter onder de aandacht konden brengen en leuker maken. Op de laatste dag van februari 2019 werd deze afspraak waargemaakt, weliswaar zonder wethouder Berkhout.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De leden van de kinderraad lijken uitgehongerd, want iedereen is druk met het verorberen van de Hamka's en chips van Lay's, terwijl ze luisteren naar de verhalen
De kinderen kregen een van de voorzitter Jurriaan Fransmaneen hoop informatie over wie wie is en over het reilen en zeilen van de kledingbank. Hij zei dat iedereen zeer vereerd was met hun bezoek, omdat mensen al jaren bij de kledingbank werken en zeggen: 'zo doen we het toch altijd?' 'Jullie van de Kinderraad zien alles met een frisse blik.' Mevrouw Elly den Blanken vertelde over de geschiedenis van deze instelling en de manier van werken door de vrijwilligers die dit al jaren uitvoeren voor de armen in de regio.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Elly den Blanken secretaris en Jurriaan Fransman de voorzitter van de Stichting Kledingbank Amstelland vertellen over de activiteiten van kledingbank
Geschiedenis
In het begin van de jaren 1990 kwam van de kant van de Raad van Kerken het verzoek aan Vrouwen Voor Vrede om de recent in Amstelveen aangekomen vluchtelingen en asielzoekers aan goede tweedehands kleding te helpen. Drie vrouwen, Trix Hagen, Mieke Haver en Cissy Heyligers, namen deze uitdaging aan en verzamelden op alle mogelijke manieren kleding. Het Kledingproject, zoals het initiatief genoemd werd en in feite de eerste kledingbank van Nederland was, werd ondergebracht bij Vluchtelingenwerk Amstelland in 1995.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
In de kledingbank kunnen mensen met een aantoonbaar minimum inkomen kleding uitzoeken. Per volwassene: drie kledingstukken, per kind: twee kledingstukken, maximaal voor 4 kinderen en per volwassene: een paar schoenen. Een pakket babykleding voor kinderen t/m maat 98
Met de komst van het Asielzoekerscentrum in Westwijk in 2004 nam het aantal klanten fors toe. Ook werd er steeds meer kleding ingebracht. Het aantal vrijwilligers, dat wekelijks een grote hoeveelheid kleding controleerde naar de norm 'Schoon, Heel en Netjes' werd in 2000 met twee dames, Atie Toeset en Marrie Rolden uitgebreid. In 2006 werd de ‘Stichting Kledingbank Amstelland’ opgericht. Nieuwe klanten mochten komen winkelen: houders van de Amstelveenpas. Sinds januari 2009 is de Kledingbank ook toegankelijk voor Amsterdammers met een Stadspas. Vanaf 2013 kunnen ook inwoners van Uithoorn en Aalsmeer bij ons terecht voor kleding. In deze jaren kreeg de kledingbank onder de plaatselijke bevolking meer bekendheid, waardoor het aantal klanten en kledingbrengers sterk toenam. De groep werd achtereenvolgens versterkt met Nella, Ineke, Jeanne en Hein.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Het is lastig voor de kinderen op de chips te concentreren en tussendoor de geschiedenis van de kledingbank aan te horen
Er werd vaak verhuisd voordat de Kledingbank zich voor langere tijd kon vestigen in een onderkomen aan de Mr. P.J.M. Aalberselaan. Uiteindelijk moest ook dit pand weer verlaten worden omdat de gemeente Amstelveen de renovatie en uitbreiding van de aangrenzende school had goed gekeurd. Vanaf september 2011 stelde de Gemeente het voormalige jeugdhonk, gevestigd aan Galjoen 4 in Amstelveen, ter beschikking. Aanvankelijk was het enthousiasme bij het team van medewerkers voor dit decentraal gelegen pand niet groot. Inmiddels is gebleken dat klanten en kledingbrengers de weg weten te vinden. Dit leidde opnieuw tot uitbreiding van het team. Inmiddels werken zo’n 20 medewerkers met veel enthousiasme bij de Kledingbank Amstelland.
Op maandag zijn er een 8-tal medewerkers bezig om vele kilo’s kleding uit te sorteren om de mooiste kledingstukken voor de klanten in de winkel op te hangen en uit te stallen. De maandag is de kledingbank ook open om kleding te brengen, evenals de woensdag. Echter op de woensdag zijn rond de 10 medewerkers ook actief om klanten te ontvangen en alles in goede banen te leiden. Evengoed zijn er nog medewerkers achter de schermen met administratieve zaken bezig, dit alles op geheel vrijwillige basis. In 2015 'vierde' de Kledingbank haar 20-jarig bestaan, dus volgend jaar zal dat alweer het 25-jarig bestaan zijn. Na al deze informatie mochten de kinderen vragen stellen, maar toen bleek dat die er niet waren werden ze aan het werk gezet!
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Uiteraard moeten ook de meegenomen op school verzamelde kledingstukken ook gesorteerd worden. De leden van de Kinderraad Amstelveen hebben van het bezoek aan de kledingbank hopelijk veel geleerd en ze gaan het ook doorvertellen aan hun klasgenoten
De kinderen van de kinderraad hebben zelf op school veel gebruikte kleding verzameld en alles in grote plastic zakken naar de kledingbank meegenomen. Een groepje kinderen werd naar de eerste etage gebracht om te zien hoe daar kinder- en babykleding was opgeslagen. Ook is daar de voorraad van het seizoen, want vanaf het voorjaar hangt de zomerkleding in de zaak en hangt de winterkleding boven en omgekeerd. Door financiële moeilijkheden komen er steeds meer mensen in Nederland geld tekort, zoals bijvoorbeeld door ziekte, overlijden van de partner, echtscheiding, verslavingen of een faillissement en door het regelmatig bezoeken van een kledingbank kan ze meer geldelijk ruimte te geven. Daarom vertelden de vrijwilligers ook waarom er zoveel kleding op voorraad is.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Eindelijk kunnen de vrijwilligers het daadwerkelijke werk laten zien aan de kinderen, het uitzoeken en op maat de kleding sorteren en op te hangen om voor de bezoekers de kledingkeuze makkelijker te maken
Een ander groepje kinderen pakte de kleding uit de zakken en leerde waarop ze het moesten controleren: schoon, niet versleten en werkende rits of voldoende knoopjes. Daarna werd het in de kasten neergelegd voor de klanten of opgehangen. Iedereen die kleding heeft en deze niet meer gebruikt, of over heeft na het opruimen van een (eigen) woning, kan de kleding, wel schoon gewassen, brengen naar de kledingbank brengen. Schoenen die nog goed draagbaar zijn, niet teveel uitgelopen en zonder versleten zolen zijn ook welkom. De brenger van kleding ontvangt alleen een lach en een dank je wel, maar zal zich goed voelen doordat hij/zij ziet dat er zoveel mensen weer blij gemaakt kunnen worden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Twee leden van de kinderraad poseren voor de foto met een bruidsjurk
Joep van Erp de voormalige fractievoorzitter van SP-Amstelveen schreef in maart 2010: 'De SP is zich als enige partij bewust van het feit dat er armoede bestaat in Amstelveen. Andere partijen ontkennen dit. CDA roept zelfs dat armoede goed is om mensen snel actief te krijgen. Daarom zijn voedsel en kledingbanken niet gewenst volgens deze partij, mensen zouden maar lui worden'. De tijd heeft de noodzaak van de kledingbank in Amstelveen bewezen en het doel om mensen met een minimuminkomen helpen aan kleding en schoenen, blijft, want het geld dat zo uitgespaard wordt, kunnen de mensen op andere belangrijke dingen uitgeven.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Het gebouw van de Kledingbank Amstelland aan de Galjoen 4
Met het bezoek van de kinderraad werd voor hen duidelijk wat de Kledingbank Amstelland doet en in een volgende vergadering gaan zij bespreken hoe de kledingbank aantrekkelijker kan worden gemaakt voor kinderen. Het was een leerzame middag.
Bereikbaarheid
De Kledingbank Amstelland is te vinden aan Galjoen 4, 1186 ZV Amstelveen. Helaas is door het stopzetten van lijn 51, de Kledingbank alleen te voet, met de fiets of auto bereikbaar. Het bestuur van de Stichting Kledingbank is nog met de gemeente Amstelveen in gesprek over het feit of er toch openbaar vervoer langs het Galjoen kan worden gerealiseerd.