Bijgewerkt: 19 april 2024

Leerlingen 1e Amstelveense Montessorischool kregen les van de Rabobank

Nieuws -> Informatief

Bron: Rabobank Amstel en Vecht
18-03-2014

Donderdag 13 maart 2014 stond voor leerlingen van de bovenbouw van de 1e Amstelveense Montessorischool in het teken van bewust omgaan met geld. Twee medewerkers van de Rabobank speelden met hen de CashQuiz die speciaal hiervoor is gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken. Deze twee klassen waren niet de enigen die een financiële gastles ontvingen vorige week. Totaal verzorgden medewerkers van de Nederlandse banken 4.000 gastlessen door het hele land voor 140.000 kinderen scholieren uit de groepen 6 tot en met 8 in het kader van de Week van het Geld.

Foto Amstelveen
(Foto Rabobank Amstel en Vecht - 2014)

Leerlingen uit de bovenbouw van de 1e Amstelveense Montessorischool bekijken een filmpje over geld tijdens de CashQuiz die door twee medewerkers van Rabobank Amstel en Vecht werd gegeven in het kader van de Week van het Geld


Leren over geld

Uit onderzoek van het Nibud blijkt, dat de financiële kennis en vaardigheden van leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs nog onvoldoende zijn. Dat is zorgelijk, omdat kinderen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid krijgen. Lenen begint vaak al vroeg, schulden vormen voor jongeren een toenemend probleem.

Het aantal huishoudens met problematische schulden is in de afgelopen tien jaar verdriedubbeld. Leren omgaan met geld wordt dus steeds belangrijker. Het doel van het gastlesprogramma is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken en te leren omgaan met geld. Aan de hand van de interactieve CashQuiz leren kinderen over verschillende onderwerpen zoals sparen, zakgeld en lenen.

Geen geldezel

Hoewel de kinderen al veel kennis hadden over geld, leerden ze ook nog iets nieuws: dat ze zich niet als geldezel moeten laten gebruiken. Een geldezel is iemand die zijn pinpas en pincode afgeeft aan een ander en daar geld voor krijgt. Vaak heeft degene die de bankrekening wil gebruiken kwade bedoelingen, zoals het witwassen van zwart geld.

Op de bank, op school en thuis

Het spel is na de les aan de school geschonken, zodat het gedurende het jaar nog eens gespeeld kan worden door alle klassen van de bovenbouw. Daarnaast is er ook een app ontwikkeld, waarmee ouders en kinderen het spel thuis kunnen spelen. Op die manier bouwt de Week van het Geld voortdurend aan financiële kennis en vaardigheden bij kinderen. Meer informatie over Bank voor de Klas of de Week van het Geld: www.bankvoordeklas.nl en www.weekvanhetgeld.nl. Download de Cash Quiz app voor Apple en voor Android smartphones.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.