Bijgewerkt: 6 december 2022

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs krijgen een schooldiploma

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-07-2019

Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen. Het voortgezet speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking, chronische ziekte of stoornis hebben. Ongeveer 37.500 leerlingen volgen voortgezet speciaal onderwijs.

Foto Amstelveen
(Foto Valerie Kuypers/MOCW - 2018)

drs. Arie Slob (ChristenUnie) minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media


Bekroning schooltijd. Minister Slob: 'Alle leerlingen verdienen een bekroning op het einde van hun middelbare schooltijd. Daarom gaan we ervoor zorgen dat ook leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs voortaan een schooldiploma krijgen.' Omdat in de profielen dagbesteding en arbeid van het voortgezet speciaal onderwijs geen eindexamen wordt afgenomen, gaat het om een schooldiploma. De minister gaat de wet zo snel mogelijk invoeren. Waarschijnlijk lukt dit vanaf schooljaar 2021-2022.

De wetswijziging geldt niet voor alle leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs. Er zijn ook leerlingen die op een school voor voortgezet speciaal onderwijs een vmbo-opleiding, havo of vwo volgen. Zij krijgen op het einde van hun schooltijd het diploma dat daarbij hoort. Door deze wetswijziging krijgen voortaan alle leerlingen op het voortgezet onderwijs een diploma. Eerder kondigde de minister aan dat ook leerlingen in het praktijkonderwijs in het vervolg een schooldiploma krijgen. Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen waarvoor het vmbo te zwaar is.

Voortgezet speciaal onderwijs is bedoeld voor leerlingen van 12 tot 20 jaar die specialistische of intensieve begeleiding nodig hebben. Het gaat om kinderen met een handicap, een chronische ziekte of een stoornis. Op het vso kunnen ze een gewoon diploma halen, maar het einddoel kan ook zijn een baan te vinden of een plek in de dagbesteding.  De school stelt het ontwikkelingsperspectief vast in overeenstemming met de ouders. Er zijn aangepaste kerndoelen die aangeven wat vso-leerlingen aan het eind van hun schooltijd moeten kunnen en weten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.