Bijgewerkt: 25 april 2024

Leerlingen van groep 8 op het Voortgezet Onderwijs geplaatst in Amstelland

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-04-2022

Ook in 2022 is de loting en plaatsing van de leerlingen op het Voortgezet Onderwijs goed gegaan in Amstelland. Alle 1.763 leerlingen die zich hebben aangemeld zijn geplaatst op een school uit hun top 3. Het Amstelveen College en Herman Wesselink College hebben moeten loten.

Afgelopen woensdag 13 april 2022 kregen groep 8 leerlingen te horen naar welke middelbare school ze mogen na de zomervakantie. De jaarlijkse plaatsing op het voortgezet onderwijs in Amstelland heeft dit jaar 1763 kinderen geplaatst. Van deze groep mag 93,6% naar de school van hun eerste voorkeur. De overige 6,4 % is geplaatst bij hun tweede of derde keuze, waardoor alle leerlingen zijn geplaatst op een school uit hun top 3.

Bij aanmelding geven kinderen hun top-5 van scholen op. Voor alle leerlingen is er plaats, maar niet altijd op de school die hun voorkeur heeft. Als het niet lukt op school 1, heeft misschien school 2 plek of anders school 3 enzovoort. Broertjes en zusjes van leerlingen en kinderen van medewerkers krijgen plaatsingsgarantie. De loting en plaatsing vinden jaarlijks plaats door een notaris, in een gezamenlijke vergadering van het hele VO van Amstelland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Frank Berkhout (D66) wethouder van Onderwijs en Jeugd


Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs: 'De populariteit van de scholen varieert van jaar tot jaar. Het HWC was dit jaar populair, het Amstelveen College nam de tweede plek in en daarna volgende KKC. Ik snap dat het een teleurstelling kan zijn als kinderen niet naar hun voorkeursschool kunnen. Gelukkig doen scholen er alles aan om deze kinderen zich ook thuis te laten voelen. En alle scholen in Amstelveen zijn uitstekend en zitten in prachtige moderne gebouwen.'

Ten opzichte van vorig jaar zijn iets meer leerlingen uitgeloot voor de school van eerste voorkeur (69 leerlingen uit Amstelveen). Dit komt omdat vorig jaar zowel het HWC, AC en het KKC een extra klas beschikbaar stelde. Het is niet mogelijk om dit ieder jaar te doen. Wel heeft het Amstelveen College een extra havo/vwo klas kunnen vormen, waardoor een aantal leerlingen die waren uitgeloot alsnog een plekje konden krijgen.

De belangstelling voor de verschillende scholen varieert van jaar tot jaar. Dit jaar kreeg het HWC bijzonder veel aanmeldingen. De belangstelling voor het KKC bleef helaas nog een beetje achter. Het KKC is echter bereid geweest om alle uitgelote leerlingen die als 2de of 3de keus het KKC hadden opgegeven, aan te nemen. Hierdoor is 100% van de leerlingen geplaatst op een van hun top-3 scholen.

Eindtoets. Leerlingen melden zich met het basisschooladvies aan bij het voortgezet onderwijs. Pas nadat de plaatsing bekend is, maken leerlingen de Centrale Eindtoets. Is de toetsuitslag hoger dan het basisschooladvies, dan moet de school het advies heroverwegen. Tussen 30 mei en 2 juni 2022 nemen de VO scholen contact op met ouders van leerlingen met verhoogd advies.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.