Bijgewerkt: 21 november 2024

Legestarief festivals in Amsterdamse Bos explodeert

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
23-05-2012

Het legestarief voor het organiseren van een groot evenement in het Amsterdamse Bos blijkt dit jaar met 1000%  procent te zijn opgetrokken. Waar festivalorganisatoren vorig jaar rond de 600 euro dienden te betalen voor de vergunningaanvraag, werden zij dit jaar getrakteerd op een rekening van meer dan 6000 euro.

In de festivalbranche is met verbazing en ongeloof op de explosieve verhoging gereageerd. Wethouder Raat (vergunningen, VVD) staat desgevraagd pal achter de zeer exorbitante stijging: „Het had eigenlijk 2000 procent moeten zijn. Amstelveen maakt veel kosten voor een dergelijk evenement. De belastingbetaler draait er uiteindelijk voor op. Dus zeg het maar, betalen wij de spoiler op de BMW van de festivalorganisatie, of doen ze dat zelf."

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


Wethouder Herbert Raat windt er geen doekjes om, gevraagd naar de exorbitante legesstijging voor grote evenementen in het Amsterdamse Bos. „Het is spijtig voor de festivalorganisatoren, maar in deze tijd kunnen we geen cadeautjes meer uitdelen." Liever had Raat een geleidelijke verhoging van het tarief gezien en snapt hij, dat er verbaasd is gereageerd op de 1000 %-verhoging.

„In het verleden is onvoldoende geanticipeerd op de gemeentelijke kosten die een organisatie van een festival zoals A Day at The Park, of Electronic Family met zich meebrengt. We hebben alles opnieuw doorgerekend en ook met het huidige tarief schieten we er nog bij in."

In geen enkele gemeente zouden de leges voor een groot evenement zo hoog zouden zijn als op Amstelveens grondgebied. Zelfs voor een evenement op het Museumplein, of bij een megalomaan evenement als de Floriade zouden de leges lang niet zo hoog zijn.

Opmerkelijk daarbij is, dat de leges voor middelgrote evenementen in het bos, waarvoor in principe ook flinke kosten moeten worden gemaakt, op een lichte procentuele verhoging na, nagenoeg gelijk zijn gebleven. „Dat klopt, maar we willen het bos anderzijds ook toegankelijk houden," zegt Raat.

Het Amsterdamse Bos kent complexe eigendomsverhoudingen, omdat het bos grotendeels op Amstelveens grondgebied ligt. Recent kwamen Amsterdam en Amstelveen nog overeen, dat laatstgenoemde 1-malig één miljoen gaat investeren in de infrastructuur. Het maximaal toelaatbare aantal grote evenementen in het bos is daarnaast uitgebreid van 2 naar 4 keer per jaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.