Bijgewerkt: 24 maart 2023

Leraressen uit Villa El Salvador waren op bezoek in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-02-2020

Deze week (9-2020) bezocht een aantal leraren uit partnerstad Villa El Salvador (Lima, Peru) diverse scholen van Onderwijsgroep Amstelland. Doel van het bezoek is kennis maken met spelenderwijs leren en de Amstelveense aanpak van meervoudige intelligentie en gedifferentieerd werken in klassen. Het bezoek aan Amstelveen is onderdeel van een uitwisseling.

Burgemeester Tjapko Poppens ontmoette de groep uit Villa El Salvador bij hun bezoek aan de Brede School Rembrandt. De docenten vertelden de burgemeester onder de indruk te zijn van de geordendheid en schoonheid van Amstelveen en de zelfstandigheid van Nederlandse kinderen op school. Eind vorig jaar ging een groep leraren van onderwijsgroep Amstelland uit Amstelveen op bezoek in Villa El Salvador in Peru. Zij wilden zien hoe leerlingen in Villa El Salvador al vanaf jonge leeftijd leren over democratie en burgerschap en waren bijzonder geïnteresseerd in hun ervaringen met schoolgemeenteraden. Het bezoek hielp de Amstellandgroep bij het ontwikkelen van een visie over burgerschap en internationalisering voor brede school Rembrandt.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

De drie leraressen (midden) vanuit Peru met Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en de Amstelveense leerkrachten van de Brede School Rembrandt op 27 februari 2020 in Amstelveen


De burgemeester was enthousiast over de ontmoeting: 'Het is mooi om te zien dat deze leraren elkaar echt wat te vertellen hebben, ook al werken ze in hele andere omstandigheden. Hier gaat het om bij een stedenband, dat we van elkaar leren en ideeën uitwisselen. Het enthousiasme en de betrokkenheid aan beide kanten is groot. De docenten uit Peru nemen veel nuttige ervaringen mee naar huis en zijn van plan die breder dan hun eigen school uit te dragen.'

Het district Villa El Salvador (VES) is een van de 43 districten die deel uitmaken van de provincie Lima, gelegen in het departement met dezelfde naam, in Peru. Het wordt in het noorden begrensd door het district San Juan de Miraflores, in het oosten door het district Villa Maria del Triunfo, in het zuiden door het district Lurin en in het westen door het district Chorrillos en de Stille Oceaan.

Amstelveen had vier partnersteden tot februari 2019. Sindsdien nog twee, waaronder Villa el Salvador. Dit is een wijk van de hoofdstad Lima, te Peru. Villa el Salvador is een jonge wijk die in 1971 werd gevormd. In 1971 bezetten 200 dakloze families een stuk braakliggend land nabij Lima in Peru. Zij waren het rondtrekken moe en wilden een vaste plek om te wonen. De regering, die het stuk land bestemd had voor grote projecten, zag hier niets in. De pioniers waren echter vastbesloten te blijven. Vele anderen, onder de indruk door deze actie, sloten zich aan en weldra waren het 9000 gezinnen. Na lang onderhandelen met de regering, kregen zij een nieuw en groter stuk land, een zandvlakte aan de rand van Lima.

Foto Amstelveen
(Bron Stephanie Rhode - 2019)

Beeldend kunstenaar Stephanie Rhode met Kevin Iñigo Peralta burgermeester van Villa El Salvador en Nathalie Lintvelt ambassadeur van Nederland in Peru en medewerkers voor de prachtige muurschilderij in oktober 2019


Vol goede moed doopten de families hun nieuwe woonplaats 'Villa El Salvador': de Stad van de Verlosser. Wijkcomités verenigden zich in CUAVES (La Comunidad Urbana Autogestionaria de Villa El Salvador.) Dit is de naam voor wijkcomités in Villa El Salvador). Zij kregen het voor elkaar dat Villa El Salvador erkend werd als een zelfstandige gemeente van Lima met een eigen burgemeester. De bewoners gingen gezamenlijk aan de slag om van de zandvlakte, die Villa El Salvador was, een echte stad te maken met water, elektriciteit en wijkvoorzieningen. Inmiddels bedraagt het bewonersaantal ruim 500.000. Ondanks het feit dat er een enorme groei is op allerlei gebied, moet er nog veel worden ontwikkeld en ondersteund. Amstelveen en VES hebben sinds 1997 een officiële stedenband. De gemeenten hebben afgelopen jaren op allerlei vlakken samengewerkt, zoals afvalmanagement, water, financieel management, jeugd en cultuur. Vorig jaar heeft de Amstelveense kunstenares Stephanie Rhode een muurschildering gemaakt in Villa el Salvador samen met schoolkinderen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.