Bijgewerkt: 22 december 2024

Let op fraude via sms en e-mail!

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Rabobank
16-11-2020

Naast fraude via WhatsApp, worden er ook valse sms-jes en e-mails verstuurd uit naam van Rabobank over het aanvragen van een nieuwe betaalpas. Daarin staat dat de huidige pas binnenkort vervalt voor gebruik of niet langer geldig is. In de valse berichten wordt verzocht om direct (gratis) een nieuwe pas aan te vragen.
De Rabobank waarschuwde iedereen al in april 2020 voor dit valse bericht.

De fraude gaat gewoon door, want ook Stichting Amstelveen, van Amstelveenweb.com kreeg op 16 november 2020 een sms met de tekst: 'Rabobank: Uw huidige betaalpas vervalt per 19-11-2020 voor gebruik. Vraag uw nieuwe betaalpas aan via https://s.id.rabobank' . Dit adres is fake en het afzenderdadres is niet van de Rabobank, met andere woorden het bericht bevat een link naar een valse website! Je wordt gevraagd om gegevens of beveiligingscodes in te vullen, maar doe dat nooit.

Lees meer over het herkennen van de juiste URL: Ga met je cursor over de link die het valse bericht toont en de URL (Uniform Resource Locator) en het webadres van de website waar je naar toe wordt verwezen verschijnt. Soms zie je de URL direct bij de link, soms links onder in je scherm. In een URL staat het belangrijkste deel altijd voor de eerste backslash = /.
Bij een URL van de Rabobank staat vóór deze eerste / altijd: rabobank.nl.
Voorbeelden:
Goede URL: https://www.rabobank.nl/particulieren Foute URL: https://www.rabobank.nl.nu/

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2020)

De sms met de tekst: 'Rabobank: Uw huidige betaalpas vervalt per 19-11-2020 voor gebruik. Vraag uw nieuwe betaalpas aan'. Overigens de gegevens in het bericht kloppen ook niet, want de betaalpas is nog 4 jaar geldig


Het kan ook een bericht zijn over het aanvragen van een antibacteriële betaalpas vanwege de uitbraak van het coronavirus. Wie de link in de e-mail of sms aanklikt, komt op een nep-website terecht. Daar moet je je rekeningnummer en PIN-code invoeren en vervolgens wordt gevraagd om de betaalpas op te sturen.

Stuur je bankpas nooit op!
Deze sms-jes en e-mails zijn niet afkomstig van de Rabobank, maar van criminelen. De Rabobank zal nóóit vragen om je betaalpas op te sturen. Zij schrijven ook zelf: Als je zo’n valse sms of e-mail van ons krijgt, klik dan niet op de link, voer geen gegevens in de nep-websites en stuur de betaalpas nóóit op. Vertrouw je het niet? Stuur de sms of e-mail door naar valse-email@rabobank.nl of doe de check om te zien of je juist en veilig handelt: Meer over Veilig Bankieren


Een andere belangrijke schakel is de kennis en bewustzijn van onze klanten. Zo is www.veiligbankieren.nl; een initiatief vanuit de NVB waarvoor ook begin dit jaar campagne is gevoerd. Als Rabobank hebben wij sinds 16 juni 2020 op onze website informatie staan over phishing en nep-telefoontjes: https://www.rabobank.nl/particulieren/actueel/let-op-phishing-en-nep-telefoontjes.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.