Bijgewerkt: 23 november 2024

Let op fraudeurs zijn actief in Amstelveen!

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Basisteam Amstelveen
08-06-2022

Helaas zijn ook in de afgelopen weken toch weer meerdere Amstelveners slachtoffer geworden van diverse soorten fraude. Vooral de inwoners van 65+ zijn helaas vaak de dupe. Door de gehaaide oplichters raken sommige slachtoffers tienduizenden euro's kwijt! – meldt Politie Basisteam Amstelveen op hun Facebook pagina op 2 juni 2022.

Phishing. Bij phishing vissen fraudeurs aan de telefoon of via valse berichten of brieven naar vertrouwelijke informatie. Een oplichter belt u onverwacht en zegt dat hij of zij voor uw bank werkt, voor Microsoft, Apple of voor een andere bekende organisatie. De beller spreekt u persoonlijk aan, zodat het lijkt alsof hij u kent. De oplichter zal u op enig moment in het gesprek vragen om:

- Iets te betalen via internetbankieren of mobiel bankieren.

- Uw pincode op te noemen, op te sturen of op de telefoon in te tikken.

- Uw pincode af te geven aan iemand die bij u langskomt.

- Andere beveiligingscodes van uw bank op te sturen of af te geven.

- Uw betaalpas op te sturen en soms om die eerst door te knippen.

- Uw betaalpas af te geven aan iemand die bij u langskomt.

- Naar een (valse) website te gaan en daar van alles in te vullen.

- Bepaalde (schadelijke) software te downloaden en installeren.

- Hem of haar op afstand toegang te geven tot uw computer.

Foto Amstelveen
(Bron Ministerie van Justitie en Veiligheid - 2022)

Campagne Senioren en Veiligheid 2022


Hulpvraagfraude. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar. Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt je niet te kunnen horen.

Babbeltruc. Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en je vervolgens van je pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening.

Waar moet je op letten? Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten;

- Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als je binnen iets gaat halen;

- Pin nooit zomaar aan de deur als je niet zelf iets hebt besteld, waarvan je weet dat je het moet afrekenen;

- Geef je pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand je op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met je pincode. Lees ook verder op de website https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.