Bijgewerkt: 25 juni 2022

Lezing Mineke Schipper over van onze lichaamsbedekkende geschiedenis

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
19-05-2015

Sinds onze voorouders rechtop gingen lopen, zijn ze minder harig geworden en meer kleren gaan dragen. Bloot of bedekt, ons lijf blijft uiteenlopende reacties oproepen. Onze buitenkant is ons visitekaartje geworden, met rechtstreekse informatie over sekse, ras, leeftijd, beroep, eetproblemen, drankzucht of ijdeltuiterij – om maar een paar aspecten te noemen. We worden genadeloos op ons uiterlijk afgerekend door mensen die verder niets van ons weten.

Bloot of bedekt: wie kijkt, vergelijkt. Het idee, dat anderen misschien wel aantrekkelijker, of sterker of potenter zijn dan jij en dat je ‘dus’ niet voldoet aan de heersende norm veroorzaakt onzekerheid en angst, zowel bij mensen die naakt lopen als bij mensen die kleren dragen. Het zijn emoties die geleid hebben tot de bedekking van ledematen die kritiek of gêne konden oproepen, al bestaan er verschillende visies op schaamte in verschillende tijden, culturen en religies. Hoe en waarom zijn we ons lijf onder kleren gaan verbergen? In haar pas verschenen nieuwe boek 'Bloot of bedekt'. Van niets om het lijf naar strak in het pak vertelt Mineke Schipper het verrassende verhaal van onze lichaamsbedekkende geschiedenis.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2015)

Onze buitenkant is ons visitekaartje geworden, met rechtstreekse informatie over sekse, ras, leeftijd, beroep, eetproblemen, drankzucht, of ijdeltuiterij


Mineke Schipper is schrijver van non-fictie en fictie (www.minekeschipper.nl ). Voor haar over de hele wereld vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar vorige boek heet Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam (2012).

In haar lezing op dinsdag 26 mei 2015 laat Mineke Schipper aan de hand van afbeeldingen uit de hele wereld zien hoe culturen en religies hun best hebben gedaan om ons weerbarstig bloot in toom te houden en hoe verwarrend onze wereld is nu uiteenlopende opvattingen over wat bloot en bedekt inhoudt in één en dezelfde samenleving voortdurend met elkaar geconfronteerd worden. Na de pauze is er ruimte voor discussie. Aanvang 20.00 uur. Adres: Libris Venstra Stadsplein 102A, 1181 ZM Amstelveen. Aanmelden via info@venstra.nl  of in de winkel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.