Bijgewerkt: 18 mei 2024

Lezing over De Zaak Menten bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
15-11-2016

In juli 1976 kwam de Blaricumse miljonair Pieter Menten in opspraak toen hij zijn collectie kunstwerken liet veilen. Mogelijk betrof het roofkunst. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling door Hans Knoop. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Urycz. Kanaan komt via Boas in contact met journalist Hans Knoop en vertelt hem, dat Menten in '43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Café Venstra


Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Pieter Menten geeft zich niet zomaar gewonnen. Want na de oorlog zouden verschillende kabinetten hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Juist één dag vóórdat de rijksrecherche Menten wilde arresteren vlucht hij naar het buitenland. Hierop ontstond grote deining in de politiek en de hele Nederlandse samenleving. De zaak Menten wordt maandenlang voorpaginanieuws. Uiteindelijk wist Knoop hem op te sporen in een hotel in het Zwitserse Zürich. Hier werd Menten alsnog gearresteerd.

Voor Hans Knoop was de spraakmakende affaire die wereldnieuws werd, het breekpunt in zijn leven. In zijn zojuist verschenen boek De Zaak Menten vertelt Hans Knoop eindelijk het complete verhaal. Op dit moment zendt omroep Max i.s.m. NL Film een driedelige miniserie uit over de Zaak Menten gebaseerd op het boek van Hans Knoop. Jan Slagter hierover: “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk, dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten.”

Hans Knoop is op 29 november 2016 te gast bij Boekhandel Venstra in Amstelveen. Hans Knoop geeft een lezing over zijn boek en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen in de jaren die volgden op het proces. Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Datum: 29 november 2016 Tijdstip: 20.00 uur tot 21.30 uur. Toegang: gratis. Aanmelden via: info@venstra.nl Adres: Stadsplein 102A, 1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.