Bijgewerkt: 18 mei 2024

Lezing over Japonisme bij de Volksuniversiteit Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
21-11-2016

Op zaterdag 10 december 2016 geeft kunsthistoricus drs. Stefano Giani de lezing Japonisme bij Volksuniversiteit Amstelland. Deze lezing gaat dieper in op de manier, waarop de Europese (voorlopers van de) Avant-Gardes, zoals het Impressionisme en het Symbolisme in de schilderkunst, en de Arts & Crafts en de Art Nouveau in de kunstnijverheid, naar de Japanse kunst als inspiratiebron hebben gekeken.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Claude Monet: Madame Monet in het Japans kostuum 1876


De lezing start om 14.00 uur en de entrée bedraagt € 12,-. Kijk voor meer informatie en inschrijfmogelijkheden op de website, https://www.vu-amstelland.nl/cursusshow-crs.php?crs=3295, of kom langs bij de balie op de derde verdieping van Stadsplein 97.

Japonisme (van het Franse Japonisme, voor het eerst gebruikt in 1872 is de invloed van de Japanse kunst, mode en esthetiek op de westerse cultuur. De term wordt met name gebruikt om te verwijzen naar Japanse invloed op Europese kunst, vooral impressionisme. In Frankrijk is de term Japonisme verwijst naar een specifieke Franse stijl die vooral tot uitdrukking in de beeldende kunst uit 1864, terwijl in Engeland kreeg het in eerste instantie invloed op de decoratieve kunsten, met de eerste gedocumenteerde meubels in de Anglo-Japanse stijl, voltooid 1862, zelfs als de term Anglo-Japanse werd al in 1851 gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.