Bijgewerkt: 23 november 2024

Lezing over Nederland in de Eerste Wereldoorlog

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
06-01-2014

Op zondag 12 januari 2014 houdt de heer Paul Moeyes op Wester-Amstel een lezing over Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Wat betekende de Eerste Wereldoorlog voor het neutrale Nederland? Hoe neutraal ben je eigenlijk, tussen oorlogvoerende landen? Paul Moeyes weet er alles van: hij schreef er een boek over: Buiten Schot. Aan de hand van (spot)prenten gaat hij de vreemde positie van ons land in die tijd toelichten.

In 2014 is het 100 jaar geleden, dat de Eerste Wereldoorlog begon. Een onderwerp, dat de komende vier jaar in het middelpunt van de belangstelling zal staan. Diederik van Vleuten heeft er een programma aan gewijd, dat hij Buiten Schot noemde naar het boek, dat Paul Moeyes schreef over Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Zijn boek Buiten Schot beleeft nu een herdruk, die uiteraard verbeterd en aangevuld is.

Foto Amstelveen
(Foto Michel de Waart - 2013)

Paul Moeyes (1957) is docent Engelse letterkunde en geschiedenis aan de Educatieve Hogeschool van Amsterdam


Paul Moeyes geeft momenteel Engelse literatuur aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), hij promoveerde op het werk van een Eerste Wereldoorlog-dichter, Siegfried Sassoon (over wie een film is gemaakt toen hij in een psychiatrisch ziekenhuis werd verpleegd, Regeneration). Locatie: Buitenplaats Wester-Amstel, 12 januari 2014, 14 uur, Amsteldijk Noord 55 1183 TE Amstelveen. Entree € 8,50, donateurs € 6, kinderen t/m 12 jaar gratis. Koffie en thee gratis.

Eerste Wereldoorlog?

De Eerste Wereldoorlog, die ook de Wereldoorlog, of de Grote Oorlog werd genoemd was een wereldoorlog gecentreerd in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918 (nog altijd bekend als wapenstilstandsdag).

Alle grootmachten van de wereld waren bij deze oorlog betrokken, die werden samengesteld in twee conflicterende allianties: de geallieerden (gecentreerd rond de Triple Entente van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland) en de centralen (oorspronkelijk gecentreerd rond de Triple Alliantie van Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië). Deze bondgenootschappen reorganiseerden zich (Italië vocht voor de geallieerden) en breidden zich uit naarmate er meer landen meededen met de oorlog.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Britse eenheid met een Vickers machinegeweer met anti- gifgasgas helmen, in de buurt van Ovillers tijdens de Slag van de Somme in Frankrijk, juli 1916


Uiteindelijk werden er meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, gemobiliseerd in een van de grootste oorlogen in de geschiedenis. Meer dan 9 miljoen soldaten werden gedood, vooral als gevolg van de grote technologische vooruitgang in vuurkracht zonder overeenkomstige ontwikkelingen in mobiliteit. Het was het op vijf na dodelijkste conflict in de wereldgeschiedenis, dat vervolgens de weg vrijmaakte voor politieke veranderingen zoals revoluties in de betrokken landen.

De langlopende oorzaak van de oorlog was de imperialistische buitenlandse politiek van de grootmachten van Europa, waaronder het Duitse Keizerrijk, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, het Ottomaanse Rijk, het Russische Rijk, het Britse Rijk, Frankrijk en Italië. De moord op 28 juni 1914 op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, door een Bosnisch-Servische nationalist, was de directe aanleiding van de oorlog. Het resulteerde in een Habsburgs ultimatum aan het Koninkrijk Servië. Verschillende bondgenootschappen, gevormd tijdens de voorafgaande decennia, werden ingeroepen, zodat binnen een paar weken de grootmachten in oorlog waren. Via hun kolonies verspreidde het conflict zich gauw over de wereld. (bron Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.