Bijgewerkt: 30 april 2024

Lezing over de 'Heren van Amstel'

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Historisch Amstelveen
07-04-2024

Op zaterdag 20 april 2024 organiseert de Vereniging Historisch Amstelveen samen met archeologievereniging AWN, afdeling Amsterdam e.o., een lezing over de ‘Heren van Amstel’. Archeoloog Ranjith Jayasena van Monumenten en Archeologie van Amsterdam geeft de lezing. Amsterdam, Diemen, Weesp en Ouderkerk aan de Amstel zijn nauw met elkaar verweven, door een verleden dat teruggaat tot de 12de- en 13de eeuwse ontginningen van Amstelland.

Het initiatief hiertoe werd genomen door de bisschoppen van Utrecht en deze hadden leenmannen die de werkzaamheden bij de ontginning moesten coördineren, zoals de heren van Amstel. De strubbelingen tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland, en de heren van Amstel daar tussenin, hebben hun sporen nagelaten in archeologische resten van landinrichting, bebouwing en verdedigingswerken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

57. Turfsteken in de omgeving van Amstelveen, geen titel ? 1693, Uit: Beschrijvinge van Amsterdam; Samensteller: Casparus Commelin, Uitgever: Weduwe van Aart Dirksz. Oostzaan (Amsterdam). Afmeting 15 x 11 cm

In de lezing zal worden ingegaan op wat onderzoek in Amsterdam en recentelijk ook een kasteelterrein in Weesp heeft bijgedragen aan ons inzicht in de vroegste geschiedenis van Amstelland. Datum: 20 april 2024. Tijdstip: 14.00 uur. Locatie: Orion 19A, Amstelveen. Toegang voor leden (AWN en VHA) is gratis; niet-leden: € 2,50.

De heren van Amstel (ook geschreven als Heeren van Aemstel) waren een middeleeuws ministeriaal en later adellijk geslacht dat het Amstelland ontgon en het rentmeesterschap voerde over leengoederen in de kerkelijke rechtsdistricten in het noorden en westen van het Nedersticht van Utrecht, eerst in naam van de bisschop van Utrecht en later de graaf van Holland.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.