Bijgewerkt: 22 november 2024

Lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Vereniging Historisch Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Historisch Amstelveen
11-11-2018

Op woensdag 14 november 2018 geeft de heer René Ros een lezing over de Stelling van Amsterdam bij de Vereniging Historisch Amstelveen. Vooraf wordt de documentaire 'Geheim Landschap' vertoond, over forten in Europa en Nederland. Het programma start om 20.00 uur. De locatie is Orion 19A, in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

De UNESCO wereld erfgoedlocatie, bekend als de Stelling van Amsterdam, is een 135 km lange ring van vestingwerken rond Amsterdam. Het heeft 42 forten op 10-15 km van het centrum en het laagland, die gemakkelijk in oorlogstijd kunnen worden overstroomd


In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd, waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam als Nationaal Reduit (laatste wijkplaats voor landsregering en krijgsmacht). Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en dat had gevolgen voor heel West-Nederland. Vervolgens verschenen forten en batterijen op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde en geschut daarvoor moest zorgen. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel geld en aandacht geschonken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt, toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden. Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor heel verschillende doeleinden.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Met de klok mee vanaf de bovenkant: De nasleep van beschietingen tijdens de Slag aan de Somme tussen 1 juli en 18 november 1916, Albatros D.III dubbeldekker gevechtsvliegtuigen van Jagdstaffel van de Duitsers, Britse Mark V tanks steken de Hindenburglinie over, en Britse Vickers mitrailleurploeg draagt gasmaskers tijdens de Slag aan de Somme, slagschip HMS Irresistible na het getroffen van een mijn in de Dardanellen in 1915


Eerste Wereldoorlog? De Eerste Wereldoorlog (WW1), ook wel bekend als de Grote Oorlog, was een wereldoorlog in Europa die duurde van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Tijdgenootschappelijk omschreven als de 'oorlog om alle oorlogen te beëindigen', leidde het tot de mobilisatie van meer dan 70 miljoen militairen, waaronder 60 miljoen Europeanen, waardoor het een van de grootste oorlogen in de geschiedenis werd. Naar schatting negen miljoen strijders en zeven miljoen burgers stierven als direct gevolg van de oorlog, terwijl het ook wordt beschouwd als een factor die bijdroeg aan een aantal genociden en de griepepidemie van 1918, die wereldwijd tussen de 50 en 100 miljoen doden veroorzaakte.

De militaire verliezen werden verergerd door nieuwe technologische en industriële ontwikkelingen en de tactische impasse veroorzaakt door de gruwelijke loopgravenoorlog. Het was een van de dodelijkste conflicten in de geschiedenis en versnelde grote politieke veranderingen, waaronder de revoluties van 1917-1923, in veel van de betrokken landen. Onopgeloste rivaliteit aan het einde van het conflict droeg bij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, zo'n 20 jaar later.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Ondertekening van de staakt-het-vuren-overeenkomst op 11 november 1918. Achter de tafel, van rechts: de Franse generaal Maxime Weygand en Marshall Ferdinand Foch (staand), de Britse officieren Rosslyn Wemyss, George Hope en Jack Marriott. Voor hen staan de Duitse staatssecretaris Matthias Erzberger, generaal-majoor Detlof von Winterfeldt, Alfred von Oberndorff van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ernst Vanselow kapitein van de Marine. Dit is de eigen spoorwagon van Ferdinand Foch een Franse generaal en militair theoreticus die tijdens de Eerste Wereldoorlog als opperbevelhebber van de Geallieerden diende. De locatie is het bos van Compiègne bij Parijs


Ondertekening van de staakt-het-vuren-overeenkomst van 11 november 1918 was de wapenstilstand die een einde maakte aan de gevechten op land, zee en lucht in de Eerste Wereldoorlog tussen de geallieerden en hun tegenstander, Duitsland. Eerdere wapenstilstanden hadden Bulgarije, het Osmaanse Rijk en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk uit de oorlog geëlimineerd. De wapenstilstand, ook wel bekend als de wapenstilstand van Compiègne vanaf de plaats, waar deze werd ondertekend, werd op 11 november 1918 om 11.00 uur 's morgens in Parijs van kracht ('het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand') en betekende een overwinning voor de geallieerden en een volledige nederlaag voor Duitsland, hoewel formeel was het geen overgave.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.