Bijgewerkt: 25 juli 2024

Lezing over de geschiedenis van de Amsterdamse joden

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Buitenveldert
28-11-2012

Op de woensdagavond 12 december 2012 vindt in de Pelgrimskerk, Van Boshuizenstraat 560, Amsterdam-Buitenveldert een lezing plaats over de geschiedenis van de Amsterdamse joden. Aanvang 20.00 uur. De avond worden georganiseerd door de ‘Werkgroep Kerk en Synagoge’ en de lezing wordt gehouden door de heer Daniël Metz, cultuurhistoricus. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de onkosten.


Grotere kaart weergeven De Pelgrimskerk in Amsterdam-Buitenveldert aan de Van Boshuizenstraat 560

Deze avond gaat over de Amsterdamse joden vanaf 1796 tot nu toe. Daniël Metz is cultuurhistoricus en oprichter van Beltsazar. Heeft hij een eigen methode ontwikkeld om ingewikkelde historische onderwerpen op een toegankelijke manier te presenteren.

‘Kille Kedousja [1796 tot 2006]’

In 1796 is in Nederland de burgerlijke gelijkstelling ingevoerd. Dat had voor de Joodse gemeenschap zowel nadelen als voordelen. Zo verloor de ‘Joodsche Natie’ haar autonome status, maar kreeg daar politieke rechten voor terug.

Rond 1800 bracht een Joodse Patriottische beweging veel beroering binnen de eigen gelederen. Jurist Jonas Daniël Meijer heeft de politieke en bestuurlijke vernieuwingen uiteindelijk in goede banen kunnen leiden. In de negentiende eeuw staan industrialisatie en emancipatie centraal.

Bekende personen uit dit tijdperk zijn de visionair Samuel Sarphati, bankier en filantroop Abraham Carel Wertheim, vakbondsleider Henri Polak en wethouder Monne de Miranda.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.