Lezing over de kunststroming Novecento bij Volksuniversiteit Amstelland
Nieuws -> InformatiefBron: Volksuniversiteit Amstelland
15-11-2018
Stefano Giani vertelt je in zijn lezing van 8 december 2018 alles over de Italiaanse kunststroming Novecento. 'Rappel à l'ordre' was een tendens in de Europese kunsten die volgde op de Eerste Wereldoorlog en die zich afzette tegen de avant-garde in de kunst. De stroming putte inspiratie uit klassieke en traditionele waarden in de kunst. Ook in Italië greep men terug op de klassieken en zetten deze om in de nieuwe kunstvorm Novecento. Typerend voor deze stijl zijn de werken van Donghi en Funi en de oud-Futuristen Carrà, Severini en Sironi.
(Bron Wikipedia - 2018)
Liefde: eerste afpraak, 1924 - geschilderd door Leonardo Dudreville (1885 - 1976). Hij was een Italiaanse schilder, een van de initiatiefnemers van de artistieke beweging Novecento in 1922 in Milaan. Hij was een belangrijke exponent van het Italiaanse hyperrealisme gedurende de twee decennia
Stefano Giani is naast zijn werk voor de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam zelfstandig docent kunstgeschiedenis met een speciale interesse in Italiaanse én Spaanse kunst. Hij doceerde eerder al voor verschillende culturele instellingen. Inschrijven is mogelijk via www.vu-amstelland.nl of bij de balie op de derde verdieping van Stadsplein 99. Platform C Stadsplein 99 Amstelveen. Zaterdag 8 december 2018. 14:00 tot 16:00 uur. Prijs: € 17. Docent: dhr. drs. Stefano Giani.
Novecento was een Italiaanse artistieke beweging die eind 1922 in Milaan werd geboren. Het werd gestart door een groep kunstenaars bestaande uit Mario Sironi, Achille Funi, Leonardo Dudreville, Anselmo Bucci, Emilio Malerba, Pietro Marussig en Ubaldo Oppi die zich in de Galleria Pesaro in Milaan aansloot bij de nieuwe beweging Novecento van Bucci. Deze kunstenaars, die zich vertalers van de geest van de 20ste eeuw voelden, kwamen uit verschillende ervaringen en artistieke stromingen, maar verbonden door een gemeenschappelijk gevoel van 'terugkeer naar de orde' in de kunst na de avant-garde-experimenten, in het bijzonder van het futurisme: de Novecento keert dan terug met als hoogste referentie de klassieke oudheid, de zuiverheid van vormen en harmonie in compositie. In die zin heeft hij ook de naam van het vereenvoudigde neoclassicisme overgenomen.