Bijgewerkt: 1 november 2024

Lezing over het archeologisch onderzoek in vernietigingskamp Sobibor

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Historisch Amstelveen/Wikipedia
27-11-2019

Lezing van Ivar Schutte over het archeologisch onderzoek in vernietigingskamp Sobibor bij de Vereniging Historisch Amstelveen. Tijdens de jaarlijkse studiedag geeft Ivar Schutte, senior archeoloog bij RAAP onderzoeks- en adviesbureau voor archeologisch en landschappelijk erfgoed een lezing over het archeologisch onderzoek in vernietigingskamp Sobibór. Vanaf 2007 is grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd in het vernietigingskamp van Nazi Duitsland in Sobibór in Polen. In dit kamp zijn in 1942-1943 ongeveer 200.000 mensen in gaskamers vermoord. Onder deze slachtoffers bevonden zich circa 34.000 Nederlanders. Om die reden participeert Nederland in de bouw van een herinneringscentrum, tezamen met Slowakije, Polen en Israël. De opgravingen vinden plaats voorafgaand aan de bouw hiervan.



Het kamp is nadat op 14 oktober 1943 een opstand en ontsnapping had plaatsgevonden, door de Nazi's afgebroken en de locatie gecamoufleerd door bosaanplant. Het archeologisch onderzoek heeft echter grote delen van het kamp blootgelegd. Onder die gebouwen zijn de funderingen van de barakken, waar de slachtoffers al hun spullen moesten inleveren, de gang waardoor ze naakt naar de gaskamers werden gedreven en de fundering van de gaskamers zelf. Bij de opgraving zijn tot nu toe ongeveer 100.000 voorwerpen aangetroffen, waar onder veel persoonlijke eigendommen. Namens Nederland maakt de Leidse archeoloog Ivar Schutte deel uit van het opgravingsteam. De lezing is vrij toegankelijk voor leden van de AWN en de Vereniging Historisch Amstelveen. Kosten niet-leden: € 2 (vrijwillige bijdrage). Datum: zaterdag 7 december 2019 vanaf 11.00 uur. Adres:  Vereniging Historisch Amstelveen Orion 19A Amstelveen

Het vernietigingskamp Sobibór was een Duits vernietigingskamp bij het dorp Sobibór, een dorp van ongeveer 500 inwoners in het zuidoostelijke deel van Polen, Włodawa, dat deel uitmaakt van de plattelandsgemeenschap. Het lag aan de oostelijke grens van het voormalige district Lublin van het Generalgouvernement, wat nu de grensdriehoek van Polen, Wit-Rusland en Oekraïne is. Het kamp werd begin 1942, tijdens de Duitse bezetting van Polen, opgericht en diende als vernietigingskamp naast de kampen Belzec en Treblinka als onderdeel van de 'Aktion Reinhardt' voor de geplande moord op de Joden van het Generalgouvernement. In het vernietigingskamp Sobibór zijn naar schatting tot 250.000 joden vermoord in gaskamers, waarvan waarschijnlijk 33.000 alleen al uit Nederland.

Aktion Reinhardt (ook wel Einsatz Reinhardt genoemd) is een camouflagebenaming voor de systematische moord op alle Joden en Roma van het Generalgouvernement (het door Duitsland bezette Polen en Oekraïne) tijdens de periode van het nationaalsocialisme. Tussen juli 1942 en oktober 1943 werden in de drie vernietigingskampen Belzec, Sobibór en Treblinka in de loop van de 'Aktion Reinhardt' ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen Joden en ongeveer 50.000 Roma uit de vijf districten van het Generalgouvernement (Warschau, Lublin, Radom, Krakau en Galicië) vermoord.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.