Bijgewerkt: 2 december 2023

Lezing over koken in de Romeinse tijd bij de Volksuniversiteit Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
20-10-2014

Op zaterdag 25 oktober 2014 geeft culinair historica Christianne Muusers de lezing 'Flamingotongetjes en everzwijnen: koken en eten in de Romeinse tijd' bij Volksuniversiteit Amstelland. Romeins eten bestond niet alleen uit waanzinnige liflafjes die tijdens wellustige orgiën naar binnen werden gewerkt. Integendeel, een aantal Romeinse gerechten laten al de prachtige eenvoud van de latere Italiaanse keuken zien.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Omslag van het boek 'Apicius Coelus' 'Op het gebied van koken' (1709). Apicius is een collectie Romeinse kookkunst recepten, waarschijnlijk opgesteld in de late 4de, of begin 5de eeuw na Christus en geschreven in een taal die in veel opzichten dichter bij vulgair stadstaal staat, dan bij de klassiek Latijn


In deze lezing komt een aantal geschreven bronnen van Romeinse gerechten aan de orde, en er wordt beschreven, hoe deze werden bereid en gegeten. Ook de herontdekking van de Romeinse keuken in de 15de eeuw komt aan de orde, en de eetgewoonten van de Germaanse en Keltische stammen in onze streken rond het jaar nul. Onderdeel van de lezing is een proeverij van drie gerechtjes en gekruide wijn. Kijk voor meer informatie op de website, of kom langs bij de balie op Stadsplein 97 in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.