Bijgewerkt: 12 juni 2024

Lezing van Govert Jan Bach over J.S. Bach bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
05-04-2014

Vrijdag 11 april 2014 geeft Govert Jan Bach om 19.30 uur een muzikale lezing over zijn luisterboek de Matthäus Passion bij Libris Venstra Amstelveen aan het Stadsplein 102. De Matthäus Passion behoort in Nederland tot de meest geliefde klassieke muziek. Het staat op nr. 1 van de top 300 van Hart en ziel (‘Muziek die je raakt’). Het maakt onderdeel uit van een Paastraditie, waarin zelfs kopstukken uit de popmuziek zich wagen aan aria’s uit dit oratorium.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) op de leeftijd van 61 jaar in 1746. Een portret van Elias Gottlob Haussmann


Over de Matthäus Passion

Maar het is ook een complex werk, ontstaan in een tijd die allang de onze niet meer is. Door meer begrip voor de achtergronden van de Matthäus Passion wordt de luisterervaring verrijkt. Bachkenner en ver familielid Govert Jan Bach reikt in 12 hoofdstukken sleutels aan om dit meesterwerk beter te doorgronden.

Op toegankelijke wijze gaat hij in op de ontstaansgeschiedenis, het wezen van de barok, de gelaagdheid van het stuk, de diverse tekstbronnen, de architectuur, de mystiek die zo’n grote rol in het werk speelt, de herontdekking in de 19de eeuw, de uitvoeringspraktijk, de meest recente musicologische vondsten, de hertalingen en de Matthäus Passion als Nederlands cultuurmonument. Govert Jan Bach maakt veelvuldig gebruik van muziekvoorbeelden van verschillende uitvoeringen. Een luisterboek voor liefhebber en koorzanger.

Matthäus Passion, muzikale lezing, vrijdag 11 april 2014, Libris Venstra Amstelveen, Stadsplein,  toegang gratis, graag aanmelden. Aanmelden voor Matthäus Passion zie www.venstra.nl  of bel 020 6419880 Meer informatie: http://www.libris.nl/venstra/bachoverbach

Drs Govert J. Bach?

Hij is pastoraal psycholoog en werkte jarenlang in de geestelijke gezondheidszorg (Valeriuskliniek in Amsterdam), waar hij regelmatig muziek inzette als therapie. Hij deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek en houdt regelmatig inleidingen op muziekstukken van Bach, Mozart of BrahmsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.