Bijgewerkt: 20 april 2024

Lezing van dr. Mineke Schipper in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
05-05-2014

Adam en Eva; wat vinden joden, christenen en moslims van het Paradijs?

Op vrijdag 9 mei 2014 vertelt  Dr. Mineke Schipper, emeritus hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden, over haar meest recente boek Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam, in Café Montpensier - ontmoeting en gesprek op vrijdagavond.

Het programma start om 20.00 uur in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerlaan 31a. De toegang is gratis en vanaf 19.30 uur is er koffie. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens de Amstelveense viering van Internationale Vrouwendag in het raadhuis op 8 maart 2010 bezocht dr. Mineke Schipper de bijeenkomst. Na haar lezing praat ze met verschillende vrouwen over culturen over de hele wereld


Adam en Eva zijn de eerste voorouders in het scheppingsverhaal van joden, christenen en moslims. Van de schepping van Adam en Eva staan twee versies in Genesis, het eerste Bijbelboek. Ook de Koran verwijst daar naar. Adam en Eva zijn intussen overal bekend, dankzij rabbi’s, priesters, kerkvaders, imams, migranten en moderne media. Het hoe en waarom van schepping, paradijs, slang, satan en zondeval heeft in alle werelddelen vertellers geïnspireerd tot het schrijven van kleurrijke verhalen en kunstenaars tot het tekenen, of schilderen van verrassende afbeeldingen van Adam en de rib uit zijn lijf. In de lezing wordt het thema verder toegelicht.

Dr. Mineke Schipper is emeritus hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Haar boek Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam is uitgegeven bij Uitgeverij Bert Bakker.

Telemann cantates in de Kruiskerk Amstelveen

Op zondag 11 mei 2014 om 17.00 uur vindt in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, de laatste muzikale vesper plaats van dit seizoen. Twee korte solocantates van Georg Philipp Telemann (1682 - 1769) worden uitgevoerd door de sopraan Nienke Oostenrijk en de hoboïst Berend van Halsema. Ze worden ondersteund door een basso continuo dat gevormd wordt door Tara Kumar, cello en Henk Trommel, kistorgel. Aan enkele andere onderdelen in deze vespers verleent de Vesperscantorij onder leiding van Henk Trommel medewerking. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Georg Philipp Telemann (1681 - 1767) was een Duitse barok componist en multi-instrumentalist. Een gravure van Georg Lichtensteger omstreeks 1745


Telemann was een tijdgenoot van Johann Sebastian Bach en toen bekender en hoger aangeslagen dan Bach. Hij werkte jarenlang in Hamburg en is de meest productieve componist aller tijden; hij schreef onder andere meer dan 1000 cantates, waarvan de meeste overigens verloren zijn gegaan. In 1725 publiceerde hij een jaargang met solocantates onder de titel Harmonischer Gottesdienst.

Uit deze Harmonischer Gottesdienst worden er zondag 11 mei in de Kruiskerk twee uitgevoerd: Verlöschet, ihr Funken der irdischen Liebe en Ein jeder läuft, der in den Schranken läuft. Het zijn solocantates omdat er geen koor bij betrokken is dat een of meer koralen zingt. Deze Geistlichen Cantaten zijn geschreven voor een kleine bezetting zodat ze ook uitgevoerd konden worden in kleine kerken, huiskamers, slotkapellen etc.

De cantates uitsluitend bestaan uit recitatieven en aria's als waren ze korte opera's. De recitatieven zijn hier poëtische weergaven van Bijbelgedeelten. Dat mocht toen in Hamburg, maar in Leipzig, waar Bach werkte, moest men zich houden aan de letterlijke tekst uit de Lutherse Bijbelvertaling. Telemanns muziek is virtuoos, rijk aan coloraturen (versieringen) en stelt hoge eisen aan zangeres en hoboïst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.