Lichtjesnacht 2007 op Zorgvlied
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb.com
25-12-2007
Aan de Amsteldijk 273 in Amsterdam bevindt zich een Amstelveense begraafplaats, Zorgvlied. Ooit was hier een buitenplaats met de zelfde naam en het hele gebied tot het Concertgebouw hoorde bij Amstelveen. Vanwege twee grond annexaties van Amsterdam, eerst in 1896 en nog een keer in 1921, werd Amstelveen gereduceerd tot een dorpje.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Sfeerfoto voor de aula van Zorgvlied met een brandende korf
Maar dit kleine gebied langs de Amsteldijk bleef bij de gemeente Amstelveen ingedeeld en zo is het mogelijk, dat de in 1870 gestichte begraafplaats nog steeds ook een Amsterdamse begraafplaats is. Op Zorgvlied is de zogenoemde “ Lichtjesnacht” nu een jaarlijkse traditie geworden. Op kerstavond zijn de paden en pleinen met vuurkorven, fakkels en lampen verlicht en de bezoekers kunnen op een sfeervolle manier hun dierbaren bij het graf bezoeken en in het licht zetten.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Gedenkbomen in de aula van Zorgvlied
In de grote aula van Zorgvlied stonden weer de witte gedenkbomen, waarin de bezoekers op een kaartje hun “ bericht” aan de overledene konden ophangen. Er was in tegenstelling tot vorig jaar een groot net langs de wand van de aula gespannen, waar men ook kaartjes in kon hangen. Er bleef nu voldoende ruimte om de aula te betreden.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Gedenkbriefjes in een hangnet
Bij de ingang van de begraafplaats konden familie, vrienden en bekenden van de overledene(n) kaarslantaarns kopen. Deze waren handig tussen bamboestokjes geplaatst zodat ze makkelijk te dragen waren. De kinderen konden een lampion met een batterijlampje ophalen.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Bij deze kraam kon men allerlei lampjes kopen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Een met fakkels verlicht wandelpad
Een onzichtbare orgelspeler speelde liederen boven in de aula en op een bepaald moment kwamen de leden van het Rootskoor vanuit Amsterdam hun internationale repertoire ten gehore brengen. Nu de grote verlichte kerstboom van vorig jaar niet meer in de aula stond, was de aula veel te donker voor de koorleden, die amper hun teksten en notenschrift konden lezen.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Het Amsterdamse Rootskoor tijdens de uitvoering
Een ieder plaatste na een wandeling door de met fakkels verlichte paden, veel kaarsen en andere lichtgevende objecten op de graven. Vanwege de vuurkorven die op elke kruising stonden, kon men goed de weg naar het graf vinden. De geur van verbrandt hout zorgde voor een sfeervolle avond en een liefdevolle herinnering aan een dierbaar familielid, vriend of kennis.
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)
Dit graf is sfeervol versierd met verschillende lichtjes en er stonden welriekende wierookstokjes te branden
Het was weer een prachtige avond. Niet al te koud en de fakkels, de korven, het orgelspel en de kerstliederen, droegen bij tot een mooi warm gevoel in ieders hart. Een traditie om nog lang voort te zetten.
Kijk voor andere foto's op deze website naar Begraafplaats Zorgvlied en bij Gebeurtenissen
Zoeken