Bijgewerkt: 3 juli 2022

Lijnen tekenen op het Sandbergplein in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Cobra Museum
10-09-2013

Dit jaar grijpt het Cobra Museum voor Moderne Kunst het Stadsplein Festival Amstelveen aan om het publiek te betrekken bij het gedachtegoed van Hundertwasser, daarmee aandacht vragend voor de succesvolle tentoonstelling Hundertwasser. De rechte lijn is goddeloos.

Hundertwasser Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2013)

De Citroen DS van Hundertwasser in 1952


In 1952 maakte Hundertwasser de performance 'Linie zeignung auf der Asphalt' rondom zijn eigen Citroen DS (In deze DS zou Hundertwasser overigens later een ongeluk krijgen zoals te zien is in de documentaire over Hundertwasser die in het Museum draait). De ronde basisvorm van deze 'godin' waren een perfect startpunt voor een lijntekening die alsmaar omvangrijker werd. Nu, in 2013, gaan we samen met Amstelveners deze performance opnieuw uitvoeren.

Zaterdag 14 september 2013

Hundertwasser tekende in 1952 eindeloze lijnen rondom zijn Citroen DS. Cobra Museum plaatst een DS op het Sandbergplein en nodigt Amstelveners uit om lijnen te tekenen. Aan het einde van de dag staat er een lijnen kunstwerk op het gehele plein.

Op 10 augustus 2013 opende de tentoonstelling in het Cobra Museum. Ondanks, dat Hundertwasser's vroege kunst sinds 1969 (Stedelijk Museum) geen museale presentatie meer heeft gehad in Nederland en hij vooral bekendheid geniet als architect is de tentoonstelling een enorm succes.

Bezoekersaantallen zijn positief, in de openingsweek ontving het museum zo'n 4000 bezoekers. Sinds die tijd hebben meer dan 10.000 mensen het museum bezocht. Er is werkelijk sprake van een herontdekking van de kunstenaar Hundertwasser als belangrijke avant-gardist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.