Bijgewerkt: 20 april 2024

Lintjesregen in Amstelveen op 26 april 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb.com
26-04-2023

Een koninklijke onderscheiding – in de volksmond een lintje genoemd - is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. Ook buitenlandse onderdanen komen voor een aantal koninklijke onderscheidingen in aanmerking. Sommige onderscheidingen maken deel uit van een ridderorde, andere zijn zelfstandige kruisen en medailles.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De Lintjes en de bijhorende documenten staan er klaar om uitgereikt te worden

Op woensdagochtend 26 april 2023 reikte Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen, uit naam van Zijne Majesteit de Koning, in het raadhuis 10 Koninklijke onderscheidingen uit: 5 Ridders en 5 Leden in de Orde van Oranje-Nassau. Eén onderscheiding werd uitgereikt in de gemeente Ouder-Amstel, omdat de gedecoreerde daar actief is als vrijwilliger. Allen hebben zich gedurende langere tijd als vrijwilliger belangeloos ingezet voor de Amstelveense samenleving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De Amsterdamse pianist Ed Boekee was al weer aanwezig en hij begeleidt al jarenlang de uitreiking van de Lintjesregens in Amstelveen met stijlvolle muziek

Vanaf 10.00 uur kwamen er veel mensen inclusief de pers natuurlijk, naar het raadhuis. Degenen die een onderscheiding kregen waren door familie met een smoes naar het raadhuis gelokt en werden naar een zaaltje gebracht, terwijl de anderen naar de huiskamer van het raadhuis moesten. Daar kon een ieder een kopje thee of koffie krijgen, inclusief een gebakje.  Ondertussen speelde zoals al jaren het geval is de Amsterdamse pianist, Ed Boekee onderhoudende, stijlvolle muziek. Tegen 10.30 nam iedereen plaats op de niet gereserveerde stoelen en was het wachten op de bijzondere genodigden. Zij kwamen als groep achter de burgemeester aangelopen en keken natuurlijk rond waar de ‘samenzweerders’ zaten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De huiskamer van het raadhuis is helemaal vol met familieleden en kennissen van de mensen die gedecoreerd zullen worden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De leden van het College B en W van Amstelveen zijn allemaal gekomen voor de uitreiking van de lintjes. Vlnr: wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA), wethouder Adam Elzakalai (VVD), wethouder Floor Gordon (D66), wethouder Frank Berkhout (D66), Tjapko Poppens burgemeester, Bert Winthorst gemeentesecretaris en wethouder Herbert Raat (VVD)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Onder leiding van burgemeester Poppens worden de uitverkorenen naar de huiskamer van het raadhuis begeleid

 Vanaf het podium, met goedwerkende microfoon, sprak burgemeester Poppens de mensen toe:
Dames en heren, welkom op het raadhuis. Vandaag worden in heel Nederland koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Altijd een bijzonder moment. Vandaag krijgen 11 Amstelveners een lintje. Zij verdienen dat lintje vanwege hun uitzonderlijke maatschappelijke prestaties. Ik zeg verdienen, want u bent ‘voorgedragen’ zoals dat heet, door mensen uit uw eigen omgeving. Mensen die vinden dat u waardering en erkenning mag krijgen voor alle tijd en energie die u jarenlang belangeloos inzet voor maatschappelijke activiteiten. Eén onderscheiding wordt uitgereikt in Ouderkerk aan de Amstel, omdat hij daar actief is als vrijwilliger.

Foto Amstelveen
(Foto Robert Joore - 2023)

Joyce Langenacke burgemeester (midden) van de gemeente Ouder-Amstel reikte aan Hans Leurs (r) uit de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau op 26 april 2023

We hebben dit jaar slechts 3 dames. Dat mag beter volgend jaar, want dames doen veel in de samenleving. In het diepste geheim en al maanden geleden is uw aanvraag ingediend bij de gemeente. En dan begint het pas. De aanvraag gaat langs de burgemeester, de Commissaris van de Koning, het kapittel voor Civiele Orden, de minister en dan nog naar de koning voor de ondertekening. U krijgt dat lintje dus niet zomaar. En als laatste onderdeel bent u met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Ik ben elk jaar weer verrast door de creativiteit van de smoezen en het gemak waarmee u wordt ‘voorgelogen’. Voor de eigen bestwil heet het danl. Er zijn in Amstelveen gelukkig nog steeds veel enthousiaste, betrokken vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor maatschappelijke en culturele instellingen, verenigingen, clubs, goede doelen, kerken, jongeren, ouderen of mensen die om een andere reden onze aandacht nodig hebben. Die met elkaar zóveel werk verzetten, dat er een gat zou vallen in onze samenleving als ze ermee zouden stoppen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen begint met zijn toespraak

Ook in Amstelveen hoor ik geluiden dat het lastiger is om nieuwe vrijwilligers te vinden en dat organisaties nadenken over hoe zij jongere generaties bij het vrijwilligerswerk kunnen betrekken. In ónze gemeente zou het mooi zijn als we meer internationale inwoners enthousiast kunnen maken. Dat is belangrijk, want vrijwilligers zijn en blijven het cement van onze samenleving. Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers en in het bijzonder de 10 Amstelveners die ik vandaag in naam van de koning mag onderscheiden. Ik houd u niet langer in spanning. We gaan beginnen….

Geachte heer Abram, beste Coen
U heeft dus geen afspraak over een Chanoeka (gánoeka) concert in Amstelveen, zoals u dacht. Nee, u bent hier voor een bijzonder moment. Vandaag gaat het om u. U zet zich namelijk al tientallen jaren belangeloos in voor verschillende Joodse organisaties en bent daarmee van grote betekenis voor de Joodse gemeenschap en cultuur. Ik noem een paar van uw activiteiten. Laat ik beginnen bij de Ancient Order of Foresters, een organisatie die geld ophaalt voor minderbedeelden. U beheerde daar twintig jaar de financiën, namelijk van 1986 tot 2016. Daarnaast was u in 2010 één van de initiatiefnemers en penningmeester van stichting Zikna. Een stichting die Joden in Nederland pastorale zorg biedt. Nog steeds dragen veel Joodse mensen op een bepaalde manier de familietrauma’s uit de Tweede Wereldoorlog met zich mee. U bent zeer betrokken bij het dagelijks reilen en zeilen van de stichting. Voor het bestuur bent u, mede door uw netwerk, een belangrijke spil. Zoals zij zelf zeggen: u bent onbetaalbaar voor de continuïteit van de stichting.

Ook bent u de drijvende kracht achter het Chanoeka concert dat jaarlijks in het concertgebouw in Amsterdam plaatsvindt. Als penningmeester bent u verantwoordelijk voor de financiën en u vat uw taak ruim op. Zo bent u ook de sponsorwerver en maakt u afspraken met de artiesten over hun gages. Daarnaast heeft u vergaderingen met medewerkers van het concertgebouw en bent u betrokken bij de kaartverkoop. Tot op de dag vandaag trekt het concert volle zalen. 

Sinds 2015 bent u vrijwilliger bij de Vereniging Centrale Israëlitische Ziekenverpleging die zich inzet voor het behoud van de Joodse identiteit van Ziekenhuis Amstelland. Naast uw taak als penningmeester, speelt u een verbindende rol bij het organiseren van de beveiliging van de  synagoge in het ziekenhuis. Ook zit u in het bestuur van het fonds van deze stichting. Kortom, u bent een bestuurlijke duizendpoot. U wordt gekenschetst als betrouwbaar, efficiënt, oplossingsgericht en hulpvaardig. U staat altijd klaar om te helpen en bij te springen. Het lijkt wel of dit uw tweede natuur is.

Gekscherend noemen ze u ook wel het Duracell mannetje: u heeft een enorme energie en blijft altijd gaan. Naast uw fulltime baan zat en zit u in verschillende stichtingen. Wij weten allemaal dat een Duracell batterij tien keer langer mee gaat en dus houdt u er voorlopig nog niet mee op. Vanaf het prille begin kennen uw kinderen Yael en Hadassa u als iemand die altijd druk was. Uw werkzaamheden als financieel professional liepen naadloos over in uw vrijwilligersactiviteiten.

Mijnheer Abram, op grond van uw jarenlange geheel belangeloze grote inzet voor stichtingen en verenigingen doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat hij Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Coen Abram krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Mevrouw van Amersfoort, beste Marijke
Deze dag verloopt iets anders dan verwacht. Uw partner Sjoerd heeft zijn rijbewijs nog niet verlengd. Misschien goed om na te gaan wanneer dat wel moet, want vanochtend gaat het niet gebeuren. U gaat ook niet naar Apeldoorn. Maar maakt u zich geen zorgen, u heeft uw koffer niet voor niets gepakt, u gaat daar later vandaag wel naartoe. En niet voor de koffie maar misschien wel voor iets lekkerders. Goed gelukt, hè, die smoes. Wij zijn hier vandaag om u in het zonnetje te zetten voor uw jarenlange inzet voor de kinderen van Amsterdam Zuidoost en jarenlang is ruim veertig jaar. Als invalkracht kwam u in de jaren 80 in de Bijlmer terecht en u bent daar nooit meer weggegaan. Gelukkig maar, want de kinderen in Zuidoost hadden u o zo hard nodig. U was twintig jaar docent en twintig jaar directeur van de fusieschool Samenspel, waarvan u zelfs één van de oprichters was. Ook nam u in 2020 een tweede school van Zonova onder uw hoede. Als schoolleider had u een onvermoeibare drive om gelijke kansen te creëren voor leerlingen in Amsterdam Zuidoost, ook voor nieuwkomers. Volgens u mag geen kind worden buitengesloten, iedereen hoort erbij. Letterlijk en figuurlijk. Kinderen uit de klas sturen past dus niet op uw school.

Uw visie is tot in de haarvaten van de school doorgevoerd. Mevrouw van Amersfoort, veel scholen zouden uw voorbeeld moeten volgen. U wordt getypeerd als iemand die met hart en ziel ergens voor gaat. Beetje aanmodderen komt niet voor in uw vocabulaire. Het is ja of nee. En dan volhouden tot het einde. Zo ontving de school onder uw leiding als eerste, en lange tijd als enige basisschool in Amsterdam, het predicaat Excellent en het certificaat Gezonde School. Met recht een geweldig resultaat.

U wist als geen ander dat je geen excellente school kunt creëren zonder goede mensen. Door uw aandacht voor medewerkers is de school ook een excellente school voor Pedagogische tact geworden. Onophoudelijk traint en begeleidt u, ook buiten uw school, leraren tot toekomstige schoolleiders. Daarnaast zet u zich als bestuurslid van het CNV schoolleiders in voor de belangen van schoolleiders, leerkrachten en onderwijsassistenten. Dat gaat natuurlijk verder dan alleen uw eigen school. Daarbij bent u voorvechter van kansengelijkheid en het vergroten van de leefwereld voor kinderen. U was dan ook een van de medeoprichters van de Brede School en het Leerorkest. Een innovatief muziekonderwijsconcept met een sociaal en cultureel programma voor kinderen met een afstand tot het reguliere culturele aanbod. Door uw bijdrage heeft het orkest tegenwoordig een bereik van tienduizenden kinderen in heel Nederland. Dit was zo bijzonder dat toenmalige koningin Beatrix samen met de president van Slowakije zelfs een uitvoering bezocht. Mevrouw Van Amersfoort, voor honderden kinderen in Amsterdam Zuidoost bent u van onschatbare waarde. U wordt gekenmerkt als een directeur met visie en compassie, een bevlogen onvermoeibare schoolleider. U bent oplossingsgericht en een echte teambuilder. Een mens met een groot hart en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorig jaar nam u afscheid maar, zoals u zelf op LinkedIn schrijft: ‘Ik ga niet zitten niksen, en blijf verbonden aan Zonova. Mijn hart ligt in Zuidoost’.

Mevrouw van Amersfoort, de aanvraag voor een onderscheiding kwam van uw zus. Zij is trots op u. Het doet mij veel genoegen u te kunnen meedelen dat, vanwege uw bijzondere inzet voor en belangrijke bijdrage aan het onderwijs, gedurende lange periode, het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Mevrouw Marijke van Amersfoort krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen haar Koninklijke onderscheiding

Geachte heer Blijleven, beste Willem
Voordat u een kopje koffie in het oude Dorp zou gaan drinken, bent u naar het raadhuis gelokt. U ging hier kleurplaten voor uw kleinkinderen ophalen voor een Koningsdagwedstrijd met als hoofdprijs een ballonvaart over Amstelveen. Wie gelooft dat nou?  Mijnheer Blijleven, er is helemaal geen kleurwedstrijd, maar ik wil het wel met u over een andere hoofdprijs hebben. Namelijk die voor uzelf als actieve, betrokken vrijwilliger en dat gaat al heel lang terug. U begint in 1986 bij de jeugdafdeling van voetbalvereniging RKAVIC. U bent betrokken bij de organisatie van toernooien, trainingen en het coachen van jeugdteams. Dan blijkt u gouden handjes te hebben. En zo wordt onderhoud uw ding en u een onvervangbare, MULTI-inzetbare vrijwilliger voor de club. De velden en gebouwen zijn in eigen beheer van de club en het onderhoud zeer arbeidsintensief. U bent één van de twee vrijwilligers die het merendeel hiervan voor zijn rekening neemt. Zo onderhoudt u de grasvelden, het clubhuis, de kleedkamers, snoeit u bomen en struiken en regelt u de waterstand bij het gemaal. Regelmatig ziet men u op de tractor over de velden rijden (gelukkig niet over de snelweg!). Voor de aanwezigen hier: die tractor onderhoudt hij ook zelf. En ‘last but not least’; beoordeelt u tijdens het voetbalseizoen in alle vroegte de velden. Sportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers, maar u bent er één die er met kop en schouders bovenuit steekt en op wie men nooit een vergeefs beroep doet. U bent een vrijwilliger die de vereniging als het ware in zijn bloed heeft. Door uw inzet kunnen honderden voetballers wekelijks hun sport uitoefenen. En dat al 36 jaar. Dat zijn inmiddels al vele generaties voetballers.

In 2008 vestigt Buitenschoolse Opvang en Ondersteuning Nederland (BOON) zich op het sportpark van RKAVIC. Volgens de directeur bent u goud waard. Zonder uw hulp zou de opvang niet tot stand zijn gekomen. En nog steeds zet u zich met niet aflatende energie in bij de dagelijkse sportactiviteiten van de opvang. Gelukkig had u nog wat tijd over: in 2010 werd u vrijwilliger bij Le Champion. Willem, zeg ik dit goed zo? Le Champion organiseert evenementen om mensen in beweging te krijgen. U bent in ieder geval genoeg in beweging, want tijdens zo’n evenement helpt u niet alleen met de op- en afbouw maar stuurt u ook een grote groep vrijwilligers aan.

U doet alles met veel enthousiasme en bent zeer geliefd bij de andere vrijwilligers. Uw betrokkenheid blijkt uit het verslag dat u na ieder evenement maakt. Inclusief foto’s en tips voor een volgende keer. Ik zie uw bevindingen van deze bijeenkomst graag tegemoet. Wat u kenmerkt is dat u uw vrijwilligerswerk met zoveel plezier doet. U bent altijd hartelijk, gezellig en opgewekt. Ik hoorde dat u zelfs met een grote glimlach vorig jaar een hele dag in de stromende regen in het finishvak bij de van Dam tot Dam loop stond. En dat op uw verjaardag.

Mijnheer Blijleven, u bent een voorbeeld voor velen en van onschatbare waarde voor RKAVIC, BOON en Le Champion. Voor uw jarenlange inzet in Amstelveen en daarbuiten is het mij een genoegen u te kunnen melden dat hij Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Willem Blijleven krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Beste mevrouw Elzas, beste Rosetta
Bent u verrast dat ik u vraag naar voren te komen? Omdat u alles altijd graag onder controle heeft, was het lastig om een smoes voor u te verzinnen en u naar het raadhuis te lokken. Toch is het gelukt. U denkt namelijk dat u hier voor uw man bent. Het klopt dat uw man veel doet voor de samenleving, maar dat geldt ook voor u. Want al jaren zet u zich met veel enthousiasme en toewijding in voor de Joodse gemeenschap. En daarom zetten we u vandaag in het zonnetje. Dat vonden vooral uw kinderen belangrijk. Sinds 1995 tot de dag van vandaag bent u actief voor Chewra Kadisha, een organisatie die overledenen voorbereidt op de begrafenis. In alle bescheidenheid en met grote zorg verricht u deze, voor de nabestaanden, vaak emotionele werkzaamheden. Dat is belangrijk in de Joodse traditie. Als voorzitter regelt u ook de vrijwilligers. In 2002 sloot u zich aan bij Chewra Hadassah. Een organisatie die nabestaanden maaltijden aanbiedt de eerste week na de begrafenis. Zo hebben zij tijd om te rouwen en hoeven zij even niet aan praktische zaken te denken. U bent één van de vrijwilligers die deze maaltijden bereiden en distribueren.

Daarnaast was u medeoprichter en commissielid van de Mishloach Manot Actie voor stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider. Tijdens de feestdag Poerim staat het schenken van eten en geld aan goede doelen centraal. De commissie verzorgt pakketjes en brengt deze rond. De opbrengst daarvan wordt geschonken aan Cheider. Tien jaar lang heeft u dit met veel enthousiasme gedaan. De aanwezigheid van een sjoel in Amstelveen is voor vele Joden een reden om zich in Amstelveen en omgeving te vestigen. Een sjoel kan echter alleen bestaan met hulp van vrijwilligers. Mevrouw Elzas, u bent er daar één van en wat voor één. Al langer dan 25 jaar staat u altijd voor de leden klaar en organiseert u allerlei activiteiten. Zo bent u al meer dan 15 jaar de drijvende kracht achter de catering van de sjoel. Daarnaast bent u acht jaar bestuurslid. In deze functie vertegenwoordigt u de sjoel in de centrale commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. De sjoel heeft een speciale plek in uw hart, en vice versa, wordt ú zeer gewaardeerd voor alle tijd en moeite die u in de sjoel investeert.

Mevrouw Elzas. U heeft niet alleen uw kinderen, maar aan velen laten zien hoe je iets kunt betekenen voor mensen die het nodig hebben. U bent een vrijwilliger pur sang, onbaatzuchtig, toegewijd, zorgzaam en met het hart op de goede plek. Iemand met wie het plezierig samenwerken is. Op grond van bijna 30 jaar geheel belangeloze en vrijwillige grote inzet voor de Joodse gemeenschap doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Mevrouw Rosetta Elzas krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen haar Koninklijke onderscheiding

Mijnheer Elzas, beste Joop
Het komt niet vaak voor dat een echtpaar op hetzelfde moment wordt gedecoreerd. U bent zo’n zeldzaam echtpaar. U bent hiernaartoe gelokt, niet omdat uw echtgenote een onderscheiding kreeg maar omdat u dacht een afspraak te hebben met Sacha van Ravenswade. Ik hoop niet dat u teleurgesteld bent, misschien dat u hem later nog spreekt. Ook bij u heeft de Joodse gemeenschap heeft een speciale plek in uw hart. Volgens zeggen is het voor u een eer dat u nu bijna dertig jaar vrijwilliger bent bij veel Joodse instanties in Amstelveen, Amsterdam, Nederland en zelfs daarbuiten. Uw vrijwilligerscarrière is indrukwekkend. Ik begin bij het begin. In 1993 begint u uw eerste bestuursfunctie bij het Nederlands Israëlitische Seminarium, een opleidingscentrum voor rabbijnen en voorzangers. U bent vijf jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het centrum. Met alles wat er daarbij komt kijken. Daarnaast richt u zich vanaf 1998 op het bestuur van de Joodse gemeente. Als lid, en tien jaar als dagelijks bestuurder van de kerkenraad van de NIHS, bent u verantwoordelijk voor de portefeuilles van het Rabbinaat, de begraafplaatsen en de Joodse gemeente Amstelveen. Ook dit doet u met grote accuraatheid en zorgvuldigheid. Een andere organisatie waarvan u acht jaar lang bestuurslid bent, is de stichting Collectieve Maror-gelden Nederland. Deze stichting beheert gerestitueerde Joodse oorlogstegoeden, bestemd voor de heropbouw van de Joodse gemeenschappen in Nederland.

Een vergelijkbare organisatie, waar u al vanaf 1997 voorzitter bent, is de Andries van Dam Stichting. Deze stichting beheert gelden die zijn nagelaten door de familie van Dam om minderbedeelde Joodse kinderen te ondersteunen bij onderwijs. In 2019 werd u voor drie jaar voorzitter van het permanente bestuur van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, een overkoepelende organisatie van Joodse gemeenten in Nederland. Daarnaast bent u lid van de Centrale commissie, het hoogste orgaan binnen het kerkgenootschap. U slaagde erin de samenwerking tussen verschillende Joodse organisaties tot stand te brengen en gaf zo het kerkgenootschap een nieuwe toekomst. Dat was geen sinecure. En dat is een understatement. Ook treedt u op als vertegenwoordiger van Joods Nederland. Zo heeft u gesprekken met voormalig minister Grapperhaus over veiligheid en antisemitisme, vertegenwoordigt u Nederland bij de World Jewish Congres en de Joodse gemeenten bij de viering van 75 jaar bevrijding Auschwitz. U zet zich in voor jong en oud.

Sinds 2019 bent u ook nog een zeer gewaardeerd lid van de raad van Toezicht en audit commissie financiën van de stichting Joods Bejaarden Centrum Den Haag. En vanaf 2021 toezichthoudend bestuurder van stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider. Mijnheer Elzas, u bent een integere en kundige bestuurder. U bent kritisch en vasthoudend, maar ook in staat om mensen bij elkaar te brengen en tegenstellingen te overbruggen. Iemand met een visie en een doel. In combinatie met uw intelligentie en humor maakt u een zeer gewaardeerde bestuurder en collega.

Koninklijke onderscheidingen worden toegekend aan mensen die zich over langer periode inzetten voor de samenleving. Deze typering is zeker voor u van toepassing. Op grond van bijna 30 jaar geheel onbaatzuchtige inzet voor de Joodse gemeenschap doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Joop Elzas krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Mijnheer Goudsmit, beste David
Nee mijnheer Goudsmit, Deborah Lens ontvangt vandaag geen onderscheiding. Wij zijn hier voor u. Omdat u al vele jaren tal van bestuursfuncties voor Joods Nederland heeft vervuld. Daar wil ik graag de aandacht voor. Dames en heren, heeft u even. Van 2006 tot 2014 zit u in het bestuur van stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, waar ook mijnheer Elzas lange tijd actief was. Zat u samen in het bestuur? U was van onschatbare waarde bij het beheer van de Maror-gelden. Zo begeleidde u tweemaal de overstap naar een andere vermogensbeheerder. Een hele verantwoordelijkheid die ook het nodige aan communicatie en tact vereiste.

Daarnaast was u op veel andere vlakken actief voor de stichting. Ook was u deze periode secretaris van de Vereniging Vrienden van het Rembrandthuis. Toen uw tweede zittingstermijn in 2014 erop zat, ging u echter niet stilzitten. Van 2015 tot 2020 was bestuurslid, waarvan drie jaar voorzitter, van de Permanente Commissie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (het NIK). U was ook drie jaar vicevoorzitter van het Centraal Joods Overleg. Een platform dat Joodse organisaties vertegenwoordigt richting de landelijke overheid. U verricht baanbrekend werk wanneer een Joodse gemeente in het buitenland geconfronteerd wordt met een ‘Me Too’ aantijging. U initieert een onafhankelijk onderzoek en stelt een klachtenbehandelingsprocedure op. Deze procedure is niet alleen voor het NIK maar voor alle Joodse organisaties die zich willen aansluiten. Het toont uw visionaire bestuurderskwaliteiten.

Uw betrokkenheid bij de oorlog is groot. Om leerlingen van het primair en voorgezet onderwijs te leren over de genocide deelt u uw persoonlijke ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2019 geeft u gastlessen en ondersteunt u de organisatie ‘Na de Oorlog’ op velerlei terreinen. Was mevrouw Deborah Lens daar niet actief?

In 2020 wordt u voorzitter van het Nederlands Israëlitisch Seminarium. In deze functie bent u aanspreekpunt en eindverantwoordelijk voor veel bestuurlijke aangelegenheden. Tussen al het vrijwilligerswerk door heeft u gelukkig nog tijd voor uw hobby’s. U fotografeert, houdt van lekker eten en goede wijnen. U bent graag buiten en een fanaat skiër en wielrenner. U houdt minutieus bij hoeveel km u aflegt in vergelijking tot anderen. In úw leeftijdscategorie neem ik aan? Op de Strava app scoort u in ieder geval heel hoog. Ook hieruit blijkt dat u altijd voor de 100% gaat. U houdt niet van half werk, maar wordt bovenal gedreven door de wens uw omgeving beter te maken en nieuwe dingen mee te geven. Uw echtgenote en oudste dochter hebben een aanvraag voor een onderscheiding gedaan omdat zij trots zijn op u en uw maatschappelijke activiteiten. U zet zich jarenlang actief in voor een brede, actieve Joodse gemeenschap in Nederland. U bent een bestuurder pur sang, een bruggenbouwer en een ware verbinder. Inspirerend, communicatief, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast bent u iemand die een warme en veilige omgeving kan scheppen waarin mensen prettig samenwerken en zaken bespreekbaar zijn. Het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer David Goudsmit krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Mijnheer Griese, beste Jan
De smoes was dit keer eenvoudig, de weg naar het raadhuis is u bekend. Ik verwacht niet dat het u verdacht vond om hier zogenaamd met de wethouder Schiphol een gesprek te voeren. Want Schiphol, dat is waar het bij u om gaat. Ruim dertig jaar strijdt u voor het beperken van de geluidsoverlast van Schiphol voor omwonenden in Amstelveen en de regio. U vindt dat Schiphol binnen de milieugrenzen moet blijven en de normen niet verder mogen worden opgerekt. Toen de Buitenveldertbaan ook als startbaan in gebruik werd genomen, was dat voor u reden om zich aan te sluiten bij bewonersgroep stichting Werkgroep Buitenveldert Amstelveen (SWAB). Deze groep zet zich in voor de leefbaarheid in Amstelveen en Amsterdam. In 2002 wordt u voorzitter van deze zeer actieve bewonersgroep. U verzet bergen werk. Met uw alertheid wees u bijvoorbeeld de senatoren in de Eerste Kamer op de hiaten in de nieuwe Luchtvaartwet van oud-minister Netelenbos. U deed dit uit de naam van de overkoepelende stichting Platform Leefmilieu Regio Schiphol (PLRS). Schiphol had periodiek overleg met bewonersplatforms en regiogemeenten via het Centraal Overleg Regio Schiphol. Omdat de bewonersplatforms zich onvoldoende gehoord voelden door Den Haag, richtten zij de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP) op. U werd daar secretaris van, omdat u ongelofelijk veel weet van het Schipholdossier. U wordt door velen gezien als een wandelende archiefkast vol lades met informatie.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat richtte in 2006 de zogenaamde Alderstafel op met alle betrokkenen uit de vliegsector, het ministerie, gemeente Amsterdam en KLM. U zat daar namens de VGP. Aan gesprekken met wethouders, tweede Kamerleden en senatoren had u ongeveer een dagtaak. Uit uw aanvraag maak ik op dat het niet aan ú heeft gelegen dat Alders de opdracht uiteindelijk teruggaf aan de minister. Er volgt een nieuwe vergaderstructuur met regio’s en gekozen kiesmannen. Natuurlijk bent u één van die kiesmannen. Drie van die kiesmannen nemen deel aan het nieuwe overleg Omgevingsraad Schiphol (ORS). En zo blijft het Schipholdossier uw aandacht vragen.

Van geheel andere aard is de oprichting van stichting Centaurium die renteloze voorschotten verstrekt aan studenten natuurgeneeswijzen. Als penningmeester haalde u fondsen binnen, waardoor veel studenten een renteloos voorschot konden aanvragen voor deze opleiding. Ook maakte u zich hard voor de bewoners van de Jeanne d’Arclaan. Mede dankzij uw succesvolle lobby kwamen er geen grote torens direct voor hun flat. Daarnaast was u 7 jaar mantelzorger voor een studievriend.

Mijnheer Griese, u bent iemand die zich altijd inzet voor uw medemens en daar wordt u enorm voor gewaardeerd. Afgelopen 30 jaar heeft u honderden zo niet duizenden mensen in Amstelveen en daarbuiten vertegenwoordigd, bijgestaan en ondersteund in het Schipholdossier. U bent een doorzetter, standvastig in uw overtuigingen, zeer toegewijd aan de belangen van de mensen die u vertegenwoordigt. Met hart en ziel zet u zich vele jaren in voor een beter milieu en een prettige, veilige leefomgeving. Het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Jan Griese krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Mijnheer Kester, beste Clemens
Een afspraak met nieuwe energiecoaches heeft u vandaag naar het raadhuis gelokt. Fijn dat u zo goed van vertrouwen bent. U bent energiecoach sinds 2022, maar laten we beginnen bij het start van uw indrukwekkende vrijwilligerscarrière. Na een meeloopstage werd u in 2003 voorzitter van de Schakel, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. U ontwikkelt zich tot een bestuurder met natuurlijk gezag. Met uw rustige, heldere en duidelijke benadering lukt het u iedere keer om lastige beslispunten binnen de vereniging goed op te lossen. In uw bestuursperiode speelt er veel. Zo zorgde de verhuizing van het clubgebouw voor veel onrust onder de leden, hun ouders, verzorgers en vrijwilligers. Toch weet u iedereen mee te krijgen en te enthousiasmeren. Ook zorgt u ervoor dat de vereniging financieel sterk en gezond wordt. Onder uw voorzitterschap richt de Schakel zich nadrukkelijk meer op de buitenwereld. Hierdoor ontstaat verbinding met omwonenden, maar bovenal weet u vrijwilligers aan de vereniging te binden. Zonder deze vrijwilligers kan de Schakel niet het brede programma bieden voor haar kwetsbare doelgroep. Een vereniging als deze eist veel van zijn voorzitter. U staat dag en nacht klaar voor alle betrokkenen. Toen u in 2021 afscheid van het bestuur nam, was u de langstzittende voorzitter; met recht een uitzonderlijke prestatie. Maar ook na uw afscheid blijft u de sturende kracht achter de financiële denktank en springt u bij waar nodig.

Na uw opleiding bij de HTS werkte u bij de gemeente Amsterdam, Fokker en het kadaster in Apeldoorn. Een echte techneut dus. Tegenwoordig gaat u als techniek-opa vaak mee met excursies op de scholen van uw drie kleinzoons. Hoe leuk is dat. U bent een zeer geliefde opa, vader en echtgenoot, tegenwoordig in deze volgorde werd mij gezegd. Daarnaast heeft u ook nog tijd voor uw hobby’s; beleggen, racefietsen en schaken. Ik begrijp dat uw vaste vriendengroep al 45 jaar bestaat. Dat zijn nog eens vrienden voor het leven. Zelfs nog langer dan uw vrijwilligerscarrière.

Mijnheer Kester, u was 18 jaar lang het gezicht van het bestuur van de Schakel. U wordt gekenschetst als iemand met visie, communicatief sterk, een verbinder met oog voor menselijke verhoudingen. Een man met een groot hart voor zijn medemens. U maakt tijd voor iedereen, bent uitermate behulpzaam en bezit een grote dosis humor. Op grond van uw grote inzet voor de samenleving doet het mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Clemens Kester krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Mevrouw Tjiook-Liem, beste Patricia
Het is voor de dames toch lastiger om hen met een smoes naar het raadhuis te lokken. Ze hebben het zo door. U bent namelijk erg slim en wil overal controle over houden. Om u toch in uw nette kleding hiernaartoe te krijgen heeft uw dochter zelfs de bank moeten inschakelen voor een nepafspraak over een presentatie daar. En u zou de collectie van Jan Verschoor gaan bekijken. Dat kan zo alsnog, maar eerst even aandacht voor u. Bent u al een beetje bekomen van de schrik? Na uw carrière als vrouw van een kinderarts start u op 50-jarige leeftijd een rechtenstudie. Na het behalen van uw meesterstitel bent u zo enthousiast dat u in uw eigen tijd en met uw eigen middelen gaat promoveren. U doet onderzoek naar de geschiedenis en rechtspositie van de Chinezen in Nederlands-Indië van 1848-1942. Als eerste in Nederland maakte u inzichtelijk hoe de verhoudingen veranderden in de koloniale tijd. Door uw onderzoek is er nu meer kennis en informatie beschikbaar over deze bevolkingsgroep. Voor de Chinezen uit Indonesië en hun (klein)kinderen is dit van groot belang.

Uw dochter, schoondochter en schoonzoon, en met name uw kleinkinderen spreken vol lof over uw doorzettingsvermogen en de manier waarop in het leven staat. U bent een moderne oma. Voor uw kleindochter Lin bent u een inspirator en goede gesprekspartner. U leerde haar dat veel wordt bepaald door onvoorziene gebeurtenissen. U noemt dat ‘de wind die je meeneemt’. Die wind heeft u nu hiernaartoe gewaaid voor een koninklijke onderscheiding. Uw kleinzoon, Gwan Yu zegt dat u hem motiveert. U laat zien dat obstakels kunnen worden overwonnen. Een mens kan een heel leven lang leren, als je maar uitgaat van je eigen kracht. Mooi voorbeeld daarvan is de uitgave van uw prachtige boek. U bent een echte doorpakker en neemt graag initiatief. Om onderzoek naar de Chinees-Indonesische geschiedenis te stimuleren en kennis toegankelijk te maken voor een breder publiek, richt u stichting Chinese Indonesian Heritage Center op.

U publiceert verschillende boeken, doet onderzoek, houdt presentaties en voordrachten, onderhoudt contacten, beoordeelt cultureel erfgoed, zorgt voor donaties en subsidies en stuurt de vrijwilligers aan. Ook sluit u samenwerkingsovereenkomsten met het Museum Volkenkunde en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Typerend voor u is dat u graag de touwtjes zelf in handen houdt en overal over nadenkt. Dat klinkt streng, maar u bent ook een vrolijk, intelligent persoon die hard werkt en fanatiek bridge speelt. U bent een mens met een groot sociaal kompas. Altijd bescheiden, maar nu is het tijd om trots op uzelf te zijn want dat zijn wij ook.

Mevrouw Tjiook, met een tomeloze energie heeft u de laatste 20 jaar de geschiedenis van de Chinezen uit Indonesië onderzocht, vastgelegd en bekendheid gegeven. U heeft de Chinese bevolkingsgroep uit Indonesië een plaats gegeven in ons koloniaal verleden. Dit is van groot belang voor de nakomelingen van migranten, voor de academische wereld en voor de samenleving. Als waardering voor uw enorme inzet mocht u een krans leggen tijdens de nationale herdenking op 15 augustus 2020. En vandaag komt daar nog deze uiting van waardering bij. Het is mij een genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Mevrouw Patricia Tijook Liem Gio krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen haar Koninklijke onderscheiding

Geachte heer Vink, beste Peter
Net zoals Willem bent u onder valse voorwendselen naar het raadhuis gelokt. U kwam ook kleurplaten ophalen voor de Koningsdagwedstrijd.  Voor de kleinkinderen of voor uzelf? Dat klopt dus niet, u bent hier vandaag omdat wij graag stilstaan bij uw jarenlange belangeloze inzet voor de Amstelveense samenleving en met name voor RKAVIC. In een veranderende maatschappij is het lastiger om vrijwilligers te krijgen. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die energie krijgen van vrijwilligerswerk en voor wie het vanzelfsprekend is om de handen uit de mouwen te steken. Zo’n persoon bent u. Al langer dan twintig jaar, zonder onderbreking en dat vele uren per week, bent u actief voor ‘uw’ club RKAVIC. 

Jarenlang was u als trainer en coach bij de jeugdafdeling. U was mede-initiatiefnemer van de Wolfjes voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Met veel plezier en enthousiasme leren kinderen spelenderwijs voetballen. Daarnaast kan men te allen tijde een beroep op u doen voor de organisatie van toernooien en andere jeugdactiviteiten. Bijvoorbeeld de jaarlijkse tweedaagse vol voetbalplezier en spelletjes met als hoogtepunt het slapen in tenten op de grasvelden. Voor vele jeugdleden zijn het mooie herinneringen, voor de begeleiders slapeloze nachten.

In 2000 wordt het Escapadeterrein getransformeerd naar een gebied voor binnen-en buitensport. Op dat moment wordt RKAVIC eigenaar van de velden en gebouwen en kwamen die in eigen beheer. U bent betrokken bij de sloop en opbouw van het clubhuis, de kleedkamers en aanleg van de velden. Zoals gezegd is het onderhoud is zeer arbeidsintensief. Gedurende het hele jaar verricht u, meestal op de achtergrond, essentiële werkzaamheden waardoor een club kan bestaan. Op de voorgrond bent u vooral zichtbaar als speler, met name tijdens de derde helft of als grensrechter. Het belang van de vereniging staat bij u altijd voorop. Dag en nacht, 24/7. Vrijwilligers komen en gaan bij een club, maar u was samen met de Willem jarenlang de motor van de club. Jullie staan ook wel bekend als Ed en Willem Bever uit de Fabeltjeskrant heb ik gehoord.

Ook bij de oprichting van de Buitenschoolse Opvang en ondersteuning Nederland (BOON) bent u een onmisbare kracht. U moet in goud worden gevat, volgens de directeur. Zonder uw onvoorwaardelijke hulp en tomeloze inzet zou de opvang niet tot stand zijn gekomen. En dat altijd met een lach. U heeft ervoor gezorgd dat BOON al 15 jaar succesvol is. Wat u kenmerkt is uw positieve, daadkrachtige instelling. U bent echte aanpakker, vakkundig en oplossingsgericht. Iemand met wie het fijn is om mee samen te werken. Helaas heeft u wat gas terug moeten nemen, maar RKAVIC en BOON zijn u zeer dankbaar voor al het werk dat u al die jaren met zoveel passie heeft verzet. Het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat het Zijne Majesteit de koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De heer Peter Vink krijgt van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen zijn Koninklijke onderscheiding

Na elk verhaal, het opspelden van het ‘lintje’ en het geven van een bos bloemen, werd een foto samen met de burgemeester gemaakt en nadat dit 10 keer had plaatsgevonden, werd ter afsluiting het Wilhelmus gezongen. Zoals gebruikelijk alleen het eerste en zesde couplet. Daarna was het voor de gasten tijd voor een praatje, drankje en hapje en mochten de gedecoreerden nog even met de burgemeester op de foto in de raadszaal. Het was voor in ieder geval 10 mensen een enerverende ochtend die na deze ceremonie tevreden naar huis gingen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Alle aanwezigen zingen samen het volkslied Wilhelmus


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Alle gedecoreerden in de raadzaal die vandaag een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen met burgemeester Poppens tijdens de fotoshoot: vlnr.: de heer Peter Vink, de heer Willem Blijleven, de heer Jan Griese, de heer Joop Elzas, de heer David Goudsmit, de heer Coen Abram, de heer Clemens Kester. Voorste rij, van links naar rechts: mevrouw Patricia Tijook Liem Gio, mevrouw Rosetta Elzas, mevrouw Marijke van Amersfoort


Bekijk de korte video van de lintjesregen


Koninklijke onderscheiding - Lintje
De informele term voor een Koninklijke Onderscheiding is lintje. Die naam is te danken aan de gewoonte om op de revers of op een japon een klein stukje lint of een rozet in de kleuren van de verkregen onderscheiding te dragen. Deze knoopsgatversieringen worden lintjes genoemd, de gebruikelijke aankondiging van de verlening van onderscheidingen op de verjaardag van de regerende koning of koningin heet de "lintjesregen". Bij de instelling van de in 2000 ingestelde Herinneringsmedaille Buitenlandse Bezoeken is het dragen van een knoopsgatversiering expliciet genoemd. De volgorde, waarin lintjes werden gedragen berustte tot 2002 op traditie. In dat jaar verscheen de draagvolgorde van de Nederlandse onderscheidingen in de Staatscourant.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.