Bijgewerkt: 26 september 2021

'Little India' in Amstelveen doet naam eer aan

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
24-10-2013

Door Hans de Bie
Hans de Bie Amstelveen


Het Indiaas Diwali Festival laat Amstelveen op zaterdag 26 oktober   2013 weer nationaal en internationaal schitteren. Voor de 5de achtereenvolgende keer vindt op het Stadsplein het in India belangrijkste culturele feest plaats, dat als motto 'De overwinning van het goede op het kwade' heeft. Opnieuw georganiseerd door een hechte en succesvolle Indiase Nederlandse samenwerking.

Mehra Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Ritika Mehra, een van de meest actieve organisatoren van het Diwali Festival in Amstelveen met Jan-Willem Groot (CDA) wethouder Economische Zaken


Een feit, dat met name door de inwoners in Amstelveen van Indiase origine, als bijzonder vreugdevol ervaren wordt. Zij vormen in Amstelveen de grootste groep buitenlandse bevolkingsgroep. In het verre India is het Diwali Festival in Amstelveen een regelmatig gespreksonderwerp. Amstelveen heeft daar dan ook de bijnaam 'Little India' gekregen.

De Indiase Ritika Mehra is een van de meest actieve organisatoren van het Diwali Festival in Amstelveen. Zij is de dochter van Rajiv Mehra, voorzitter van het bestuur van dit unieke festival. Met een brede glimlach beklemtoont zij haar grote plezier, dat zij hiermee beleeft. 'Het is werkelijk een wondervolle ervaring voor mij.

Waarbij wij ieder jaar er weer in slagen het festival te verbeteren en aantrekkelijker te maken,' zegt zij. 'Ik denk, dat ons festival enorm motiverend en stimulerend werkt ook op andere Indiase initiatieven. Zoals de vestiging van een Indiase supermarkt en op Indiase klassen met Bollywood dansen.

Er bestaat een stichting in Amstelveen, die Indiase inwoners bijeen brengt door middel van workshops en andere interessante gebeurtenissen.' De naam van die stichting is 'Bridging the Gap Foundation.' Ritika Mehra juicht de komst van bezoekers uit andere Europese landen dan Nederland van harte toe.

Meer bezoekers

Amstelveens wethouder Jan Willem Groot, ook al vijf jaar actief betrokken bij het Diwali Festival in zijn woonplaats, ervaart het Indiase festival als een complementaire bevestiging, dat Nederland en met name het zo dichtbij Amsterdam gelegen Amstelveen zo goed scoort.

Groot vertelt: 'Elk jaar ontvangen we meer bezoekers op het Diwali Festival. Steeds ook meer en meer bezoekers uit andere Europese landen. De resultaten van de samenwerking met onder andere Amsterdam met 'amsterdam inbusiness' (de officiële buitenlandse investerings agentschap van de Amsterdam Metropolitan Area red.) hebben onze regio een goede naam bezorgd in het buitenland. Niet voor niets bestaat bijna 15 procent van de Amstelveense bevolking uit 'expats'.

diwali Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dansgroep op het podium van het Diwali Festival in 2012


De gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en luchthaven Schiphol en ook de aanwezigheid in Amstelveen van de befaamde Internationale School (ISA) hebben hier zeker aan bijgedragen.

Groot onderstreept met genoegen de samenwerking, die het Diwali Festival van de kant van de gemeente Amstelveen ontvangen. 'Zeer positief en opbouwend, waardoor wij er alweer voor de vijfde keer gezamenlijk in slagen een mooi festival te organiseren. Een feest, waar we door middel van dans. muziek en eten van elkaars cultuur leren kennen.'

De Amstelveense wethouder zegt op de vraag, of het evenement religieus, of cultureel is: 'Hoewel het Indiase festival van oorsprong een religieus feest is, het Diwali Festival in Amstelveen zo opgezet, dat het alleen maar draait om de culturele aspecten. Misschien wel te vergelijken met ons Kerstfeest. Dat heeft ook een religieuze betekenis (gehad), maar is min, of meer een onderdeel van onze cultuur geworden.Overwinning

Het symbolische motto van het Diwali Festival 'De overwining van goed op kwaad' wordt zaterdag 26 oktober 2013 duidelijk aan de bezoekers van het festival overgebracht. Ritika Mehra zegt: 'Vanaf het podium door middel van muziek en de tekst van de liederen. Maar ook door banners in en buiten de overkoepelende grote tent, waar het Diwali Festival zich afspeelt.

Ritika vertelt verder over een modeshow op het podium, over een bekende Engelse fluitspeler (Shammi Pithai) en ook over Nederlandse artiesten, die muziek maken: 'Zoals Xqusite en Mystery Stars. En natuurlijk de muziekmakers, die we het voorjaar op het podium hadden, zoals de getalenteerde Saxy Mr.S.

Over de samenwerking tussen de Nederlandse en de Indiase organisatoren kan Ritika Mehra alleen maar enthousiast zijn. 'Naast het vele plezier, dat wij samen hebben, leren we ook veel van elkaar. Ritika's deelt de mening van Jan-Willem Groot over de vraag, of het Diwali Festival een religieus, of een cultureel feest is. Zij zegt er over: 'Cultureel, waarbij in mijn land (ik zou moeten zeggen: subcontinent) ons festival voor iedereen is. Een feest, dat de harten van alle Indiërs positief raakt, welke religie zij ook hebben.'

Bestuur

Het Diwali Festival in Amstelveen telt een aantal bijzonder actieve mannen en vrouwen, die elk jaar weer beschikbaar zijn. Het bestuur van de Foundation Diwali Festival bestaat uit: Rajiv Mehra (voorzitter) namens Mehra Holding, Christa de Kemp (secretaris), namens amsterdam inbussines, Erwin Schols (penningmeester) namens Rabobank, Jolanda van der Aart namens amsterdam inbusiness, Elbert Waller namens KPMG en Annit Kapur namens Tata Consultancy Services.

De organisatiegroep van de Foundation Diwali Festival wordt gevormd door: Ritika Mehra (Program Manager en Communicatie Diwali Festival) namens Bridging the Gap, Saskia Wagenaar (Communicatieadviseur Foundation Diwali Festival) namens de Rabobank en Yvonne Nieuwenhuizen (Projectcoordinator Diwa1i Festival) namens amsterdam inbusiness.

Duidelijk een geheel bestuurlijk en organisatorisch verband, waarbij zowel het vakmanschap als het vakvrouwschap vertegenwoordigd is. Het vijfde Diwali Festival Amstelveen belooft, mede hierdoor, weer een groot succes te worden.

Eco Trust

Het Indiase kinderproject Eco-Trust (in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu) krijgt bijzondere aandacht op het komende Diwali Festival. Omdat dit, zo menen de organisatoren van het festival, aansluit bij de grondgedachtes van het kinderproject. Journalist Rick Nieman is ambassadeur van Eco-Trust, evenals zijn echtgenote, de journaliste Sacha de Boer.

Al een flink aantal jaren zijn ook de journalisten Frits Barend en Tom Egbers ambassadeurs van Eco Trust. Dit kinderproject wordt vanuit Nederland organisatorisch begeleid door bestuursleden van Eco-Trust, die in Amstelveen en Amsterdam wonen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.