Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Livestream van Bachcantate uit de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
25-02-2021

Op  zondag 7 maart 2021 zal in een muzikale avonddienst (vesper) in de Kruiskerk Amstelveen, van der Veerelaan 30a, een solocantate van Johann Sebastian Bach wordt uitgevoerd. Aanvang 16.30 uur. Vanwege de coronabeperkingen mag er in de kerk helaas nog geen publiek worden toegelaten. Gelukkig heeft de Kruiskerk de voorzieningen om voor belangstellenden een livestream met een uitstekende geluidkwaliteit te verzorgen. Bekijk deze livestream vanaf 16.30 uur of op een later tijdstip via www.kruiskerk-amstelveen.nl.Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, is voor deze muzikale vesper een cantate uitgezocht die voor één vocale solist geschreven is. De mezzosopraan Elsbeth Gerritsen zal beide aria’s van de cantate Widerstehe doch der Sünde (Verzet u tegen de zonde) (BWV 54) zingen daarbij begeleid door instrumentalisten van Het Bach Ensemble Amsterdam. De tekst van deze cantate is gemaakt voor het begin van de vastentijd en door Johann Sebastian Bach op muziek gezet in zijn jonge jaren toen hij vaak schreef in een Italiaanse stijl. De muzikale leiding is in handen van Paulien Kostense. Henk Trommel is organist, de bas Michiel Meijer neemt (omdat er geen kerkgangers zijn) in zijn eentje de gemeentezang voor zijn rekening en liturg ds. Niek Scholten zal een korte overweging verzorgen.

De live-stream wordt vanaf zondag 7 maart 2021 16:30 uur uitgezonden via www.kerkdienstgemist.nl maar kan ook gevolgd worden via een link op de website van de Kruiskerk: www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Johann Sebastian Bach schreef de cantate in het jaar van zijn aanstelling als concertmeester aan het hof van Johann Ernst von Sachsen-Weimar voor de 1ste Advent. Het thema is de waarschuwing tegen de verlokking van de zonde; het ligt dus dicht bij de lezingen van zowel Oculi (de derde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom als voorbereiding op het Paasfeest) als de 7de zondag na Triniteit, maar niet bij de Evangeliën. In de eerste regel van de derde strofe wordt 1 Johannes 3:8 LUT woordelijk geciteerd. In Bachs tijd werden de cantates gezongen door een jongen-alt; tegenwoordig worden ze meestal gezongen door een vrouwenstem of een contratenor.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.