Bijgewerkt: 22 december 2024

Locatie bij bellen 112 wordt nauwkeuriger bepaald

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/EENA.org
23-09-2019

70-80% van de noodoproepen in Europa is afkomstig van een mobiele telefoon, maar de locatiegegevens van de beller die aan de hulpdiensten worden verstrekt, zijn vaak onnauwkeurig en vertraagd, waarbij Cell-ID de meest gebruikte oplossing is.

Ondanks het toegenomen gebruik van smartphones wordt de locatie-informatie op de handset niet geoptimaliseerd. Een GSM Cell ID (CID) is een algemeen uniek nummer dat wordt gebruikt om elk basis-zendontvanger station (BTS= base transceiver station) of elke sector van een BTS te identificeren binnen een locatiegebiedscode (LAC= location area code), zo niet binnen een GSM-netwerk.

iPhone-gebruikers die vanaf 23 september 2019 de nieuwste versie van het besturingssysteem (iOS13) installeren op hun mobiele telefoon, hebben daarmee ook de techniek Advanced Mobile Location (AML) op hun telefoon beschikbaar. Als zij 112 bellen om hulpdiensten in te schakelen, kan hun locatie nauwkeuriger bepaald worden. Begin dit jaar is AML al in gebruik genomen voor Android telefoons.



Als je 112 belt met je mobiele telefoon, dan krijgt de medewerker van de landelijke 112-centrale je locatiegegevens en mobiele gegevens te zien. Je locatie wordt bepaald door de locatie van de zendmast, waarmee je mobiele telefoon is verbonden. Aanvullend daarop vraagt de medewerker van de meldkamer je locatie om te controleren of deze goed ontvangen is. Met AML wordt tijdens het gesprek een of meerdere sms-berichten met je locatie naar de centralist gezonden. Ook als de locatievoorzieningen op je telefoon uit staan. Hiervoor wordt wifi, gps en andere sensoren in je mobiele telefoon gebruikt. AML werkt alleen zo lang je 112 belt, daarna schakelt het zichzelf uit. Je hoeft voor AML niets extra te doen.

AML zorgt ervoor dat de centralist van de meldkamer sneller de juiste hulp kan sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken als je gewond bent en niet meer duidelijk kunt maken waar je bent, of dat niet weet. Meer informatie vind je hier.

Hoe werkt het? Wanneer een AML-smartphone herkent dat er een noodoproep wordt gedaan, activeert hij de locatiediensten van de telefoon, inclusief GNSS (Global Navigation Satellite System) en Wi-Fi, en stuurt hij automatisch de locatiegegevens van de beller naar de hulpdiensten (naar een sms- of HTTPS-eindpunt) alvorens de locatiediensten weer uit te schakelen.

De nauwkeurigheid van de locatiebepaling van de beller is tot 4.000 keer verbeterd in vergelijking met de Cell-ID-oplossing, waarbij 85% van de oproepen zich in een straal van minder dan 50 meter bevindt. De noodlokalisatiedienst wordt door meer dan 99% van de bestaande Android-apparaten (versie 2.3 uit en hoger) ondersteund via Google Play-services. De service wordt geactiveerd, wanneer deze wordt ondersteund door uw mobiele netwerkoperator of noodinfrastructuur leverancier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.