Bijgewerkt: 5 december 2022

Luchthaventarieven Schiphol moeten lager

Nieuws -> Schiphol

Bron: NMa
22-04-2009

Luchthaven Schiphol dient de vanaf 1 april 2009 geldende luchthaventarieven met 3,5 miljoen euro te verlagen. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar aanleiding van een klacht van KLM en BARIN (Board of Airline Representatives In the Netherlands), de brancheorganisatie voor de luchtvaartmaatschappijen.

Ook easyJet diende een klacht in tegen de tarieven en voorwaarden van Schiphol. Naar deze klacht doet de NMa nader onderzoek. Dit nadere onderzoek zal naar verwachting drie maanden in beslag nemen.

Cityhopper Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een KLM Fokker 70/100 Cityhopper PH-OFB tijdens de landingsprocedure boven de Kaagbaan, Schiphol in april 2009


Schiphol brengt voor het gebruik van de luchthaven tarieven in rekening bij luchtvaartmaatschappijen, zoals de landingstarieven en de tarieven voor de afhandeling van passagiers- en hun bagage. Schiphol moet deze tarieven verlagen omdat de luchthaven ten onrechte de kosten voor het plaatsen van een geluidswal in de omgeving van de Polderbaan opgenomen heeft in de luchtvaarttarieven.

Het plaatsen van een geluidswal (tegengaan grondlawaai van taxiënde vliegtuigen) is volgens de Wet luchtvaart geen luchtvaartactiviteit en de kosten daarvan mogen daarom niet aan de luchtvaartmaatschappijen worden doorbelast.

Daarnaast heeft Schiphol ten onrechte de kosten voor het werven en opleiden van personeel voor de bagageafhandeling in de tarieven opgenomen. Het gaat hier niet om luchtvaartactiviteiten en deze kosten mogen daarom niet in de tarieven worden meegenomen. Ten slotte mag Schiphol de kosten van een accountantscontrole op een eerdere tariefronde niet in de nieuwe tarieven verrekenen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.