Bijgewerkt: 2 december 2022

'Maak werk van uzelf' bijeenkomst in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-12-2012

Of u nu zakelijk, creatief of zorgzaam bent, maak werk van uzelf!

Op 10 december 2012 vonden bijna 60 vrouwen van 50+ de tijd om naar de MaakWerk-bijeenkomst te komen. Na een korte inleiding verspreidden de vrouwen zich over de uiteenlopende workshops die werden aangeboden. Veel vrouwen waren verbaasd over de inzichten die ze deze middag kregen.

Dat ging over welke kleur kleding jou het meest tot je recht laat komen, welke talenten er allemaal op het CV genoemd kunnen worden en wie er allemaal tot je netwerk kan behoren. “Ik ben zo blij, dat ik gekomen ben”, werd door verschillende deelneemsters gezegd.

De deelneemsters stonden al op tijd te wachten bij het Raadhuis van Amstelveen, zo gemotiveerd waren ze. Deze bijeenkomst was georganiseerd op initiatief van de ouderenorganisaties PCOB en Unie KBO samen met UWV werkbedrijf.

Uit de regio kwamen bijna 60 zeer gemotiveerde vrouwen naar deze MaakWerk-bijeenkomst. Het is een onderdeel van het landelijke project “Maak werk van uzelf!”. Doel van dit project is het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt voor 50+ vrouwen die al enkele jaren geen betaald werk meer doen.

Ook de gemeente Amstelveen wil de aanwezige vrouwen een handje helpen; zij kunnen bij verschillende diensten een snuffelstage lopen om indruk te krijgen van het werk. Daarmee gaf de wethouder een prachtig voorbeeld van de manier, waarop werkgevers vrouwen kunnen helpen om zich te oriënteren op de huidige arbeidsmarkt. De deelneemsters bedankten haar met een welgemeend applaus.

Koops Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

Wethouder Jacqueline Koops vertelde enthousiast over haar werk en de stappen die zij in haar carrière gemaakt heeft. Ze stak de vrouwen in de zaal een hart onder de riem: 'U heeft zoveel talenten die we hard nodig hebben in de maatschappij. Laat u zelf en uw talenten nog meer zien'


Kleuradviseur Ada de Groot organiseerde één van de workshops. “Als je de kleuren kiest die bij jouw type passen, kom je beter tot je recht en heb je meer zelfvertrouwen”. De vrouwen die voor haar spiegel gingen zitten waren verbaasd over het effect van kleuren. De belangstelling was enorm. “Hier word ik bij van”, zei Anja (net 50). “Met zwart val ik negatief op, heb ik hier geleerd”, zegt Monique (62).

Veel vrouwen denken zelf, dat hun leeftijd een beperking is. Ze vinden het moeilijk om uit te leggen, wat zij een werkgever kunnen bieden. Daar helpen de verschillende workshops erg bij: er wordt uitgelegd hoe je een goed CV kunt maken (solliciteren anno 2012), hoe je je talenten kunt verwoorden.

Dirk Boom van Seniorweb vertelt, hoe je via de computer vacatures kunt zoeken en je zelf kunt presenteren via social media. Veel vrouwen zijn verbaasd wie je allemaal in je netwerk hebt en hoe je die mensen kunt benaderen voor het zoeken naar werk. “Dat de voetbaltrainer van mijn zoon misschien wel een goede tip voor mij kan hebben, had ik nooit bedacht” zegt Elly (60). Een aantal vrouwen wil meer weten over het starten als zelfstandig ondernemer. Leeftijd blijkt weinig te zeggen. Wat deze vrouwen gemeen hebben is, dat ze veel verschillende talenten hebben en hier graag iets mee willen doen in een betaalde baan.

“Ik ben beeldend kunstenaar en wil graag onderzoeken, hoe ik mezelf beter kan profileren” zegt Natalja (54). “En ik heb veel werkervaring en wil graag mijn kennis en vaardigheden overbrengen op jongere medewerkers” zegt Annie (56).

Aan het einde van deze gezellige en vooral nuttige middag worden de vrouwen uitgenodigd om een vervolgstap te zetten. Wie wil, kan aangeven, dat zij graag een snuffelstage wil lopen. De organisatie probeert dit voor hen te regelen. Hierbij wordt de hulp ingeroepen van de vrouwen in de zaal: dit is een prachtig netwerk.

Zij kunnen elkaar heel goed verder helpen met netwerkcontacten en ze hebben net geleerd om aan anderen te vertellen wat ze zoeken en wat ze zelf te bieden hebben. Een andere vervolgmogelijkheid is de ééndaagse talentworkshop voor wie nog niet goed weet wat haar talenten zijn.

Na het invullen van het evaluatie formulier krijgen de vrouwen bij het verlaten van de zaal nog een kleurige shawl mee naar huis. Dat maakt deze middag echt helemaal af! “Ik heb er een goed gevoel over” “De CV update was heel interessant en nodig” en “dit geeft me een steuntje in de rug” waren enkele slotopmerkingen bij een geslaagde middag. Meer informatie over het project en andere Maakwerk-bijeenkomsten kunt u vinden op onze website: www.maakwerkvanuzelf.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.