Bijgewerkt: 28 februari 2024

Man vast voor diefstal en oplichting senioren

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
13-10-2010

Het inbrakenteam West van de politie Amsterdam-Amstelland heeft vorige week (40-2010) een 53-jarige man aangehouden op verdenking van diefstal en het oplichten van ouderen. De verdachte zou zich hebben uitgegeven als tuinman.

De man wordt ervan verdacht zich verschillende keren te hebben uitgegeven als tuinman in welke hoedanigheid hij soms ongewild de tuin, of een deel daarvan, onder handen nam. Daarna vroeg hij zijn veelal hoogbejaarde slachtoffers op dwingende wijze om geld, waarbij het lukte hen dit afhandig te maken of zelfs te stelen.

Nadat het inbrakenteam een onderzoek was gestart naar aanleiding van de aangifte van een 85-jarige man, werd de verdachte aangehouden. Uit dat onderzoek kwam naar voren, dat er waarschijnlijk meer aangiften zijn, die te herleiden zijn tot de verdachte.

De recherche sluit ook niet uit dat er meer slachtoffers zijn die nog geen aangifte hebben gedaan. Vaak doen mensen geen aangifte omdat ze zich schamen voor wat hen is overkomen, doe nooit zomaar open!

Inbreker Amstelveen
(Ontwerp Amstelveenweb.com - 2010)'Iemand aan de deur?'

• kijk eerst door het raam, deurspion of, gebruik de intercom

• vraag wie de persoon is en wat deze komt doen, vraag om een legitimatie

• wees bedacht op zielige praatjes, of smoezen die oplichters gebruiken om binnen te komen. Vertrouwt u het niet, bel dan meteen de politie op 1 1 2

• geef nooit uw bankpas / pincode af

• blokkeer direct uw bankpas, wanneer u bent bestolen, of opgelicht

• afspraak met een bedrijf aan huis? Zorg, dat er een bekende bij u aanwezig is, doe nooit zomaar open

De politie waarschuwt regelmatig voor oplichting aan de deur. Onbekenden bellen bij hun vaak nietsvermoedende slachtoffers, aan waarna ze met een aannemelijk verhaal hun slachtoffers duperen. Niet alleen waardevolle eigendommen verdwijnen, maar het lukt de daders ook regelmatig om de pinpas met code te ontfutselen.

Doe daarom nooit zomaar open bij onbekenden aan de deur. Gebruik een kierstandhouder en vraag de onbekende, of hij/zij zich kan legitimeren en waarom deze aan de deur komt. Als u het niet vertrouwd, blijft de deur gesloten.


De politie organiseert informatiemiddagen om mensen hierbij te helpen. Informatie is ook op de website van de politie te vinden. De folder “Senioren en Veiligheid” en de tipkaart “Iemand aan de deur?” zijn daar te downloaden.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.