Bijgewerkt: 1 augustus 2021

Mantelzorg met haken en ogen

Nieuws -> Kerk

Bron:
05-11-2013

Op vrijdag 15 november 2013 van 15.00 tot 16.30 uur is er een mantelzorgbijeenkomst in de Pelgrimskerk, Van Boshuizenstraat 560, Amsterdam-Buitenveldert. Er wordt steeds meer op mantelzorg gerekend. Wat is mantelzorg? Wat doe je wel en wat niet? Hoe kun je het volhouden? Hoe en waar kun je steun vinden?

Mevrouw D. van Someren, mantelzorgconsulent in Amsterdam-Zuid en Amstelveen zal op vrijdag 15 november van 15.00 tot 16.30 uur in de Pelgrimskerk alle vragen toelichten en beantwoorden. Er is veel meer hulp mogelijk dan vaak bekend is!

pelgrimskerk Amstelveen
(Foto Protestants Amstelveen - 2012)

De Pelgrimskerk in Buitenveldert


Mantelzorg is ‘alle zorg van vrienden, familie en buren die de hulpbehoevende als een mantel omgeeft’ (Hattinga Verschure). Vanwaar dan haken en ogen? De zorgkosten moeten beperkt worden en dat heeft grote gevolgen voor individuele zorg aan hulpbehoevenden. Zij moeten zo lang mogelijk thuis blijven met zoveel mogelijk mantelzorg en zo min mogelijk professionele, betaalde hulp.

Waar liggen de grenzen tussen mantelzorg en professionele hulp? Hoe ver reikt de beschikbare capaciteit van de mantelzorg? Worden beschikbare menskracht en draaglast naast werk en gezin niet overschat? De draaglast kan zo groot worden, dat de mantel sleets wordt en de helper in een heel donker dal terecht komt. Ingewikkelde regelgeving bij vragen naar hulp kan een extra duw geven tot een val in dit dal.

Toch hoeven mantelzorgers niet alleen te vechten. Er zijn regionale steunpunten mantelzorg die allerlei praktische hulp bieden bij het vinden van de weg in de doolhof van regels en bij verkrijging van extra daadwerkelijke steun. Er zijn cursussen over de omgang met zorgbehoevenden, inloop- en tijdelijke logeerhuizen, en een telefonische hulplijn. Laat u dus informeren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.