Bijgewerkt: 22 oktober 2024

Mark Rutte is aangetreden als secretaris-generaal van de NAVO

Nieuws -> Informatief

Bron: NAVO/NATO
01-10-2024

Op dinsdag 1 oktober 2024 trad Mark Rutte aan als secretaris-generaal van de NAVO. Hij werd op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel verwelkomd door de aftredende secretaris-generaal Jens Stoltenberg, wiens termijn na tien jaar afloopt. De heer Rutte en de heer Stoltenberg legden een krans tijdens een ceremonie bij het NAVO-monument voor de gevallenen.

Foto Amstelveen
(Foto NATO - 2024)

Vlnr.: NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg begroet Mark Rutte (beoogd secretaris-generaal van de NAVO) op 1 oktober 2024 in Brussel


Tijdens een speciale zitting van de Noord-Atlantische Raad droeg de heer Stoltenberg formeel het stokje over aan secretaris-generaal Mark Rutte. "Het is een grote eer om hier te zijn en de positie van secretaris-generaal van de NAVO op zich te nemen"-zei de heer Rutte voordat hij de bondgenoten bedankte voor het toevertrouwen van de verantwoordelijkheid om de alliantie de komende jaren te leiden.

Secretaris-generaal Rutte schetste zijn drie prioriteiten voor de alliantie. "De eerste is om de NAVO sterk te houden en ervoor te zorgen dat onze verdediging effectief en geloofwaardig blijft, tegen alle bedreigingen"- begon hij. "Mijn tweede prioriteit is om onze steun voor Oekraïne op te voeren en het steeds dichter bij de NAVO te brengen, want er kan geen blijvende veiligheid in Europa zijn zonder een sterk, onafhankelijk Oekraïne"- vervolgde hij, eraan toevoegend dat zijn "derde prioriteit is om onze partnerschappen te versterken" in een meer onderling verbonden wereld.

De secretaris-generaal bracht ook hulde aan zijn voorganger en beschreef zijn ambtstermijn als "voorbeeldig" en voegde eraan toe dat "de NAVO vandaag groter is, de NAVO sterker is en meer verenigd is dan ooit, dat is grotendeels te danken aan uw leiderschap." In zijn afscheidswoord prees de heer Stoltenberg de pragmatische instelling en de consensusvormingsvaardigheden van de heer Rutte, terwijl hij opmerkte dat "u geen concessies doet aan onze waarden en principes." Hij prees ook de "persoonlijke toewijding van zijn opvolger aan onze transatlantische band. En uw onwrikbare steun voor Oekraïne." De overdracht werd gemarkeerd door de ceremoniële overdracht van een historische voorzittershamer.

De toespraak van de heer Rutte:

'Goedemiddag. En ik ben blij jullie hier vandaag allemaal te zien. Brussel heeft een van de grootste internationale perskorpsen ter wereld en ik kijk ernaar uit om met jullie samen te werken. Allereerst wil ik nogmaals mijn diepe dank uitspreken aan Jens Stoltenberg voor het geweldige werk dat hij de afgelopen tien jaar heeft verricht. Weinig leiders van deze Alliantie werden geconfronteerd met een meer uitdagende geopolitieke omgeving. Maar Jens loodste ons met vaste hand door moeilijke tijden.



Hij speelde een grote rol in het sterker maken van de huidige NAVO dan ooit, en hij laat een blijvende erfenis achter. Ik wil ook de 32 bondgenoten bedanken voor hun vertrouwen en voor het kiezen van mij als zijn opvolger. Ik voel me zeer vereerd om te dienen als secretaris-generaal van de NAVO – de meest succesvolle politiek-militaire Alliantie in de geschiedenis. Maar NAVO-bondgenoten staan voor serieuze uitdagingen. En we hebben werk te doen. Tijdens de top in Washington zetten de bondgenoten een duidelijke koers uit naar een veiligere wereld voor de 1 miljard mensen die we dienen. Nu is het mijn taak om ervoor te zorgen dat we deze beslissingen collectief implementeren en onze alliantie blijven aanpassen aan een complexere wereld.

Alle 32 bondgenoten hebben hun eigen unieke rol te spelen. En er is niets dat we niet samen kunnen bereiken. Ik heb drie prioriteiten:

-Zorgen dat we de capaciteiten hebben om ons te beschermen tegen elke dreiging;

-Oekraïne ondersteunen in de strijd tegen Russische agressie; en

-De groeiende wereldwijde uitdagingen voor de Euro-Atlantische veiligheid aanpakken.

Ten eerste, over onze militaire capaciteiten. De kerntaak van de NAVO is om onze collectieve afschrikking en verdediging te waarborgen. In het afgelopen decennium hebben we enorme vooruitgang geboekt om ervoor te zorgen dat we de troepen en capaciteiten hebben om elke bedreiging, van welke kant dan ook, af te schrikken en te verdedigen. Maar we moeten verder en sneller gaan om de enorme uitdaging van de toekomst het hoofd te bieden. We hebben meer, beter uitgeruste troepen nodig. Een robuustere transatlantische defensie-industrie;

-Een grotere defensieproductiecapaciteit;

-Meer investeringen in innovatie; en

-Veilige toeleveringsketens.

Bondgenoten stappen al op, met plannen om duizenden luchtverdedigings- en artilleriesystemen aan te schaffen; vele honderden moderne vliegtuigen, voornamelijk F-35's van de 5de generatie; evenals aanzienlijke high-end capaciteiten. Maar om onze capaciteiten echt af te stemmen op onze behoeften, hebben we aanzienlijk meer defensie-uitgaven nodig. Ik zal samenwerken met bondgenoten om ervoor te zorgen dat we genoeg investeren, in de juiste gebieden, en dat we de lasten voor onze collectieve verdediging eerlijk dragen. We moeten elk ons eerlijke deel betalen. Mijn volgende prioriteit is steun voor Oekraïne. Ik ben de afgelopen jaren meerdere keren naar Oekraïne gereisd.

Naar Odessa, Kiev, Bucha, Borodianka en Kharkiv, dicht bij de Russische grensWaar ik met eigen ogen de wreedheid van de Russische agressieoorlog heb gezien en de moed van het Oekraïense volk in hun strijd voor vrijheid. Oekraïne steunen is het juiste om te doen. En het is ook een investering in onze eigen veiligheid. Omdat een onafhankelijk en democratisch Oekraïne van vitaal belang is voor vrede en stabiliteit in Europa. En de kosten van het steunen van Oekraïne zijn veel, veel lager dan de kosten die we zouden moeten betalen als we Poetin zijn zin zouden laten krijgen.

Ik weet uit eigen ervaring, met het neerhalen van vlucht MH17, hoe het conflict in Oekraïne zich niet beperkt tot de frontlinies. Het was een tragedie die mijn land tien jaar geleden trof. Een tragedie die nooit meer mag gebeuren. Tijdens de top in Washington kwamen de bondgenoten overeen een steunpakket voor Oekraïne te sluiten, met onder meer een NAVO-commando, een financiële toezegging op lange termijn en een onomkeerbaar pad naar lidmaatschap. Ik zal samenwerken met de bondgenoten om ervoor te zorgen dat we onze beslissingen volledig implementeren en dat we Oekraïne steeds dichter bij de NAVO brengen.

De focus van de NAVO moet uiteraard blijven liggen op de Euro-Atlantische veiligheid, om onze 1 miljard mensen veilig te houden. Maar de bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, zijn steeds mondialer. Daarom zal ik onze partnerschappen met gelijkgestemde landen, dichtbij en ver weg, die onze waarden delen, verdiepen. De Europese Unie is de unieke en essentiële partner van de NAVO. Er is potentieel om onze samenwerking op veel gebieden te versterken, van het ondersteunen van Oekraïne tot het tegengaan van hybride bedreigingen.

We zullen ook onze betrokkenheid bij partners in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Sahelregio's vergroten om stabiliteit in onze zuidelijke buurlanden te bevorderen. We moeten meer doen om de dreiging van terrorisme voor onze landen en bevolkingen tegen te gaan. En verder weg zullen we de samenwerking met onze Indo-Pacifische partners verbeteren. Door zijn steun aan de Russische militaire industrie is China een beslissende aanjager geworden van de Russische oorlog in Oekraïne.

China kan het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet blijven aanwakkeren zonder dat dit zijn belangen en reputatie schaadt. Rusland ontvangt ook steun van Noord-Korea en Iran, waardoor het zijn illegale oorlog kan voortzetten. Later deze maand nemen Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea voor het eerst deel aan een NAVO-defensieministerieel. Ik kijk ernaar uit om hen te verwelkomen en een gedeelde aanpak te smeden voor onze gedeelde uitdagingen. Tot slot wil ik alle mannen en vrouwen in uniform bedanken die onze alliantie dienen. Jullie brengen de verdediging van onze vrijheden elke dag in praktijk, vaak met groot risico voor jullie zelf.

Bedankt voor jullie dienst. Ik kijk ernaar uit om met jullie allemaal te werken. En ik kan niet wachten om te beginnen. En daarmee ben ik klaar voor jullie vragen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.